Cum e corect să tragi apa la toaletă, de fapt. Ai făcut-o greșit până acum. Iată ce spun experții în acest sens

Tragerea apei la toaletă cu capacul lăsat jos nu oprește răspândirea germenilor, potrivit unui nou studiu făcut în acest sens. Iată ce spun experții.

27 ian. 2024, 10:06
Cum e corect să tragi apa la toaletă, de fapt. Ai făcut-o greșit până acum. Iată ce spun experții în acest sens
Cum se trage corect apa la toaletă

Un nou studiu publicat în American Journal of Infection Control, citat de New York Post, explică cim se trage corect apa la toaletă, de fapt. Cercetătorii au descoperit particule virale microscopice peste tot în toaletă atunci când o persoană trage apa, indiferent dacă capacul este ridicat sau coborât.

„O mulțime de oameni au spus că tot ce trebuie să faci este să închizi capacul și problema este rezolvată”, a declarat cercetătorul principal și microbiologul Charles Gerba pentru USA Today.

Citește și: Când şi cum să te cântăreşti corect. Momentul ideal din zi în care afli care este greutatea ta reală

„Tot aerul pe care îl tragi la toaletă când tragi apa transportă în afara ei virușii care se află în vasul de toaletă”, a continuat acesta.

Studii anterioare au arătat că închiderea capacului vasului de toaletă reduce răspândirea germenilor, dar Gerba susține că aceste cercetări s-au concentrat pe aprticule virale mai mari. În timp ce studiul a constatat că închiderea capacului nu a redus contaminarea generală a băilor, studiul a concluzionat că închiderea capacului a schimbat traiectoria germenilor.

Atunci când toaleta era închisă, a existat o contaminare ușor mai mare în stânga și în fața toaletei, dar o contaminare ușor mai mică în dreapta toaletei.

Studiul a constatat că dezinfectarea toaletei, a apei din toaletă și a suprafețelor din apropiere este cea mai bună modalitate de a reduce răspândirea germenilor.

Citește și: Cum se fierbe corect carnea de pui. Greșeala pe care o fac majoritatea gospodinelor

Experții au constatat că baia era mai curată atunci când vasul de toaletă era frecat cu o perie și cu un dezinfectant pe bază de acid clorhidric.

„Trebuie să vă asigurați cu adevărat că întotdeauna curățați capacul toaletei și alte zone din toaletă”, a insistat Gerba.

Germenii pot supraviețui pe suprafețele din baie timp de aproximativ 30 de minute după ce se trage apa, potrivit unui studiu publicat în Antimicrob Resist Infect Control.