Cum erau trataţi pacienţii în Epoca Medievală: tratament sau tortură?

Persoanele care se îmbolnăveau în Epoca Medievală aveau toate motivele să se teamă de moarte, dacă este să luăm în seamă ustensilele medicale utilizate la acea vreme, scrie Noobz.ro.

07 iul. 2015, 06:14
Cum erau trataţi pacienţii în Epoca Medievală: tratament sau tortură?

Metoda fierului încins te scăpa de hemoroizi

În Epoca Medievală, medicii obişnuiau să vindece hormonii utilizând fierul încins. Sf. Fiacre ( un călugăr irlandez din secolul 7) era considerat salvatorul suferinzilor de hemoroizi. Fiecare „pacient” trebuia să se roage la acesta pentru a fi vindecat, în caz contrar, victimele hemoroizilor erau trimise la călugări (cunoscuţi drept medici) pentru a li se aplica „metoda fierului încins”. Boala era cunoscută şi sub denumirea de Blestemul Sfântului Fiacre.

 

fier incins

Seringa pentru clismă

Tot în Epoca Medievală, clismele erau realizate cu o seringă ca cea din imaginea de mai jos. Seringa pentru clismă este un tub de metal care se umplea cu un lichid medicinal care trebuia injectat în rect prin anus. Procedura era numită clismă şi era aplicată pentru constipaţie şi curăţarea intestinelor. Unele seringi pentru clismă aveau şi un recipient la capăt pentru depozitarea reziduurilor.

seringa

Îndepărtarea cataractei se făcea cu ajutorul unui ac

Pacienţii care aveau cataractă trebuia să treacă printr-o procedură teribilă. Chirurgii din Epoca Medievală foloseau pentru operaţie, fie cuţite cu vârful foarte ascuţit, fie un ac foarte subţire şi împingeau corneea în spatele ochiului. Din fericire, medicina islamică a înlocuit această procedură chirurgicală extrem de periculoasă şi neplăcută.

cataracta

Vezi mai multe metode de vindecare din Evul Mediu pe Noobz.ro