Cum este afectată memoria femeilor la menopauză?

La începutul vârstei mijlocii, în perioada de menopauză, femeile se confruntă cu o serie de probleme din cauza îmbătrânirii reproductive. Alături de efectele îmbătrânirii organismului, apare și o diminuare a hormonilor ovarieni, unul dintre ei fiind estradiolul. Potrivit specialiștilor, estradiolul este o formă de estrogen ce funcționează în creier și care are legătură cu performanța memoriei.

18 nov. 2021, 09:43
Cum este afectată memoria femeilor la menopauză?

Într-un studiu din acest an, cercetătorii au spus că terapia hormonală la menopauză poate ameliora simptomele vasomotorii la femei, ce includ: bufeuri, transpirații nocturne.

La femei, îmbătrânirea reproductivă este mai critică decât cea cronologică și poate afecta memoria, au mai precizat cercetătorii. Deși are loc o îmbătrânire cognitivă, totuși asta nu este considerată o problemă de sănătate.

Impactul menopauzei asupra memoriei

Un studiu de pe PubMed arată că anumite simptome vasomotorii moderate sau severe (cum sunt bufeurile) pot afecta performanța țesutului cognitiv la femei. Studiul s-a realizat pe un număr de 29 de femei, cu vârsta medie de 53 de ani. Rezultatele studiului sugerează că bufeurile au un impact asupra performanței memoriei verbale la femei.

Acest lucru a dus la dezvoltarea unor strategii prin care să se prevină scăderea memoriei la femei.

În menopauză, femeile nu se confruntă doar cu probleme de memorie, ci și cu o stare de slăbiciune în forța fizică, în diferite situații. Multe femei simt deja cum îmbătrânesc, iar asta le produce îngrijorare, dezamăgire și o stare de tristețe. Uitarea și scăderea memoriei le cauzează stări de anxietate, pentru că își dau seama că nu-și amintesc uneori chiar ceva ce au făcut cu o seară în urmă. Femeile realizează faptul că memoria lor s-a deteriorat pentru că uită frecvent diverse lucruri, iar asta se întâmplă datorită înaintării în vârstă.

Cercetătorii spun clar că hormonii feminini activează funcția hipotalamusului, acea zonă a creierului care controlează memoria. Ei au ajuns la concluzia că scăderea memoriei la femeile aflate deja la menopauză este legată de scăderea hormonilor feminini, în tipul acestei perioade.

În plus, apar și alți factori care afectează memoria. De pildă stresul cauzat de menopauză și de alți factori poate accelera deteriorarea memoriei. De asemenea, și oboseala este un factor de risc al scăderii memoriei și ea este cauzată de menopauză.

Pentru a preveni asta, se recomandă odihna, somnul la femei, în perioada de menopauză. Lipsa somnului le poate afecta memoria și le poate accelera declinul cognitiv. Când se instalează oboseala din cauza insomniei sau a lipsei de somn, creierul poate avea de suferit și memoria este slabă.

Specialiștii în domeniul sănătății recomandă femeilor să aibă un program de somn, pentru că odihna creierului ajută în prevenirea pierderii memoriei. Prin urmare, femeile trebuie să se străduiască să doarmă mai mult și să evite consumul de alcool (despre care se știe că reduce calitatea somnului).

În prezent, există o serie de medicamente naturiste și suplimente ce au substanțe cu efecte dovedite pentru îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentare, ca de exemplu:

  • Bilomag Forte Memorie – un supliment alimentar cu extract de Ginkgo Biloba, magneziu, lecitină și vitamina B6
  • Spirulina și ganoderma de la Dacia Plant, un imunostimulent cu efect remineralizant și antioxidant, care este recomandat în cazuri de scădere a imunității, în hepatite cronice virale
  • Circulație cerebrală și memorie N132 de la Fares care îmbunătățește circulația sângelui la nivel cerebral și susține memoria
  • Ginkgo 120 + Stem cu extracte naturale standardizate pentru susținerea memoriei și a performanțelor cognitive
  • Polygemma 8 Astenie psiho-fizică și memorie de la Plant Extrakt, care conține extract de semințe de mesteacăn, de muguri de stejar, de mlădițe de rozmarin și extract de Ginseng siberian; acest preparat este revitalizant, crește rezistența organismului, capacitatea de concentrare și combate astenia mentală
  • Sirop pentru memorie si concentrare cu extracte de plante medicinale.

Aceste produse au efect imediat și se găsesc în farmacii online.