Cum evită Marcel Ciolacu numirea vinovaților pentru criza din România: „Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem, nu am date în timp real”

Marcel Ciolacu nu poate ști, în timp real, unde și cât se cheltuiește în România. Prim-ministrul susține că ar putea avea o evidență mai amplă doar dacă se digitalizează ANAF-ul.
Filip Stan
27 nov. 2023, 14:31
Cum evită Marcel Ciolacu numirea vinovaților pentru criza din România: „Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem, nu am date în timp real”
Cum evită Marcel Ciolacu numirea vinovaților pentru criza din România: „Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem, nu am date în timp real”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la o conferinţă de presă, că nu are informaţiile atât de repede, ca să poată fi eficient şi să ia deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu are digitalizare la ANAF. Soluția lui este modernizarea sistemului și eficientizarea procesului de colectare a taxelor și impozitelor.

Citește și: Ninsorile și viscolul se extind în România. Zeci de trenuri anulate, turiști recuperați din viscol. Marcel Ciolacu a cerut convocarea comandamentelor de iarnă

Marcel Ciolacu, despre modernizarea ANAF

Șeful Executivului susține că nu poate cunoaște toate cifrele din sistem, fiind necesară eficientizarea și digitalizarea ANAF-ului.

„Nu pot vedea unde se risipesc banii în sistem”, a spus premierul, afirmând că statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele, iar asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului.

„Toate măsurile pe care le-am luat, unele discutate, comentate, am anunţat foarte clar, nu vor afecta oamenii de rând, au fost luate şi ca să închidem exerciţiul financiar trecut, fiindcă trebuia să venim cu o cofinanţare de 15%. (..) Ultimul exerciţiu financiar l-am închis la 54%, în plăţi directe, în anul respectiv, vom închide la peste 90%, este pentru prima oară în România”, a spus premierul.

Ciolacu a mai afirmat că „multă lume a râs când a spus că ar trebui o Românie ordonată, pentru că nu avem digitalizare. Aici e marea provocare. Eu, ca şi prim-ministru, nu am informaţiile atât de repede, ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu am digitalizare, la ANAF, în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, unde se risipesc banii în sistem”, menționând că la Educaţie se vede şi e clară componenţa de abandon şcolar.

„Vom veni cu masa caldă, cu burse, vom veni cu salarii mai mari la profesori, ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educaţia copiilor noştri şi investiţiile majore din PNRR în toată infrastructura. Sunt costuri, părerea mea că vom depăşi pentru prima oară, cu un buget direct cu 4 în faţă la Educaţie şi cu cheltuielile indirecte în administraţia locală, eu cred că ajungem cu execuţia la sfârşitul anului în jur de 6%,  fiindcă aici este viitorul. Acest viitor ca şi în fotbal, ca şi în sport, se va vedea peste 5, 10 ani, dar nu mai putem, ne împing aderarea la OCDE şi PNRR- ul ne împing să intrăm în această dinamică, dacă o pierdem acum, România e un stat pierdut”, a spus Marcel Ciolacu.

Despre măsurile care vor fi luate în 2025, premierul a spus că „întâi trebuie să-şi facă treaba statul român”.

„Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele, asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului, să vadă unde sunt sursele bugetare de cheltuieli majore şi să termine odată cu tot ce înseamnă birocraţia, fiindcă toate proiectele cer anumite aviz. Fiecare minister la acest moment îşi va crea un serviciu unic de avizare, că vorbim de companii, că vorbim de autorităţi centrale, autorităţi locale, de persoane fizice care vor să aibă acces la fondurile europene, trebuie să fie un singur serviciu, deci cumva împingi, forţezi această digitalizare”, a mai adăugat Ciolacu.

Citește și: Marcel Ciolacu vrea restructurarea Guvernului: „S-au luat multe decizii întârziat, pe colţul mesei. Trebuie să vedem care sunt prioritățile”

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!