Cum explică climatologii vremea neobişnuit de caldă. Cum vor arăta iernile de acum încolo

Deşi ne aflăm în a treia lună de iarnă, primăvara se grăbeşte să apară. Temperaturile vor continua să fie cu 10 grade mai mari faţă de cele normale în această perioadă până în prag de weekend, iar de viscole nici nu poate fi vorba. Cei mai mulţi se bucură de vremea caldă şi însorită, dar specialiştii în climatologie, în agricultură şi medicină trag un semnal de alarmă. 

30 ian. 2018, 13:55

La 8 grade Celsius, cât indicau termometrele în vestul ţării, numai gerar nu poate fi numită luna ianuarie, scrie digi24.ro. La Timişoara, zeci de oameni au renunţat deja la gecile groase de iarna oi au ieşit la plimbare doar în… tricou.

Citeşte şi Studiu: Inundaţii precum cele de la Paris se vor multiplica în Europa. Este efectul încălzirii globale

„Ne înscriem într-un șir de luni ianuarie în care avem această tendinţa de a înregistra temperaturi mai mari decât în mod obişnuit. Pe măsura ce înaintăm în acest secol şi pe măsură ce creşte concentraţia gazelor cu efect de seră avem o probabilitate din ce în ce mai mică de a avea astfel de episoade severe, de iarnă, chiar dacă intensitatea lor poate să fie foarte mare”, explică Roxana Bojariu, climatolog.

Specialiștii trag însă un semnal de alarma. Încălzirea bruscă a vremii va aduce cu ea un val de viroze și gripe.

„Mai e o problema a organismului și anume că n-a avut timp să se adapreze la aceste schimbări spre căldură și, deci, imunitatea este mai scăzută. Asta înseamna că poate să contracteze orice boală foarte ușor”, spune Adriana Dogaru, medic de familie.

Citeşte şi PROGNOZA METEO. Vreme anormal de caldă. Se anunţă temperaturi de 15 grade

Nu numai oamenii vor avea de suferit. Culturile agricole sunt și ele afectate.

„Schimbările bruşte de temperatură în general nu sunt bune pentru nicio cultură. Pentru perioada aceasta nu ar trebui să depăşească temperaturile de maxim 7- 8 grade ziua. Noaptea ar trebui să fie frig”, afirmă Marian Duca, agricultor.

Vremea de iarnă pare să fi încurcat regiunile în aceste zile. În timp ce la noi este neobișnuit de cald, în Iran sute de autoturisme au rămas blocate pe șosele din cauza zăpezii, iar în Arabia Saudită, un strat consistent de nea a acoperit, pentru câteva ore, dunele de nisip din deșert.