Cum explică Lăzescu datoriile de 100 de milioane ale TVR

TVR a remis un comunicat de presă în care precizează că marea parte a datoriilor televiziunii publice au fost acumulate înainte de anul 2010, an în care Alexandru Lăzescu şi actualul Consiliu de Administraţie şi-au preluat mandatele. Reamintim că recent, senatoarea PSD Olguţa Vasilescu a prezentat opiniei publice date din care reieşea că TVR are datorii de peste 100 de milioane de euro.

RomaniaTV.net
20 dec. 2011, 17:14
Cum explică Lăzescu datoriile de 100 de milioane ale TVR

TVR susţine că atacurile la adresa Televiziunii publice, în prag de an electoral, sunt pur politice, precizând totodată că salută iniţiativa privind controlul organelor abilitate asupra modului de administrare a resurselor financiare ale instituţiei.

Vezi ce spunea Olguţa Vasilescu despre datoriile TVR

Potrivit unui comunicat de presă al televiziunii publice, pierderea fiscală cumulată în perioada 2006 – iunie 2010, la preluarea mandatului de către noul Consiliu de Administraţie (30 iunie 2010) era de circa 61 de milioane de euro.

Contractul Colectiv de Muncă, semnat pe doi ani şi valabil până în aprilie 2012, este unul „restrictiv şi nerealist”: el prevede acordarea unor prime de vacanţă de 85% din salariu – indiferent de posibilităţile financiare ale instituţiei şi salarii compensatorii – de la 10 până la 20 – în cazul concedierilor colective, se mai spune în comunicatul TVR.

„Contractele încheiate între 2004-2009, pentru anumite filme şi sport, nu numai că au provocat acest deficit pe termen lung, dar îl adâncesc în prezent. Unele contracte au scadenţă la plată în valoare de 18 milioane de euro în 2010-2011. În consecinţă, creşterea pierderii cumulate a fost inerentă. Contractul cu UEFA Champions League, din 2008, are o rată de recuperare de numai 4,3%. Restul de aproximativ 96% este pierdere, echivalentul a câteva zeci de milioane de euro”, se mai spune în comunicatul TVR, în care se vorbeşte şi despre „neajustarea taxei TV la inflaţie, de zece ani”, dar şi despre impozitele şi taxele locale care au crescut cu 81% în 2010 faţă de 2007.

„Practic, prin prisma costurilor fixe cu salariile şi a contractelor încheiate sub fostele administraţii şi ajunse la scadenţă acum, nu putem opera pe 85% din costuri. Cu toate acestea, ca efect al măsurilor de redresare luate în ultimul an, am redus deficitul pe S1 al 2011 cu 34% versus S1 2010”, spune TVR.

Potrivit aceluiaşi comunicat, „dacă politicienii care atacă în prezent Televiziunea Publică ar fi vrut să prevină cumularea acestor pierderi – încă din 2006 – ar fi putut face acest lucru la momentul oportun, prin intermediul reprezentanţilor lor în Consiliile de Administraţie anterioare„.

„Anularea contractelor în vigoare şi prevenirea datoriilor acumulate sunt însă ireversibile”, se mai spune în comunicat, în care se precizează totodată că „TVR salută iniţiativa privind controlul organelor abilitate asupra modului de administrare a resurselor financiare, care a condus la starea actuală, şi privind stabilirea de responsabilităţi în acest domeniu”.

În ceea ce priveşte „atacurile referitoare la taxa TV”, TVR spune că oamenii politici cunosc realitatea, iar reprezentanţii mass-media au fost constant informaţi în ultimul an în legătură cu faptul că Televiziunea Română este subfinanţaţă. „Taxa TV, de nici 11 euro pe an – de cinci ori mai mică decât în Serbia şi Polonia, de pildă – este cea mai mică din Europa. În ultimii zece ani, de când taxa TV nu a fost indexată la inflaţie, toate preţurile, dar şi taxele, au crescut. Curentul electric, combustibilul, căldura, echipamentele, TVA-ul – toate au crescut în raport cu inflaţia. Deci costurile de operare au crescut progresiv, numai că principala sursă de finanţare a rămas pe loc”, spune TVR.

Citeşte şi:

Secretomanie pe banii noştri

Se prelungeşte suspansul la TVR: nu e cvorum pentru Culcer

Secretomanie pe banii noştri. Cum ascunde TVR candidatura Rodicăi Culcer la şefia ştirilor

De asemenea, în comunicat se precizează că TVR nu are un statut preferenţial nici la plata utilităţilor, nici la achiziţia echipamentelor sau a programelor. „În schimb, avem restricţii la difuzarea publicităţii, nu ne deducem TVA-ul precum staţiile private, 15% din încasările din publicitate merg prin lege pentru susţinerea producţiei autohtone de film şi distribuim gratuit canalele TVR către operatorii de cablu, fiind serviciu public. Românii nu sunt informaţi cu privire la aceste aspecte, iar atacurile politice şi mediatice exploatează cu bună ştiinţă acest lucru”, mai spune TVR.

Soluţia pentru depolitizarea TVR

În comunicatul TVR se mai spune că „de ani de zile, şi politicienii şi ONG-urile, dar şi diverşi reprezentanţi ai societăţii civile au cerut pe bună dreptate depolitizarea TVR„.

„Cheia este schimbarea Legii 41. Politicienii care acuză TVR în prezent de propagandă politică au propus o modificare la această lege în 2010 – eliminarea taxei, care echivalează cu însăşi desfiinţarea televiziunii publice – însă nu au cerut modificarea niciunui articol din lege care ar fi condus spre începutul unui proces de depolitizare. În consecinţă, toate aceste atacuri la adresa TVR – în prag de an electoral – sunt pur politice şi nu servesc interesul public atâta timp cât nu sunt dublate de acţiuni concrete, în sensul schimbării cadrului legislativ de funcţionare a TVR, vechi din 1994. În plus, un climat de instabilitate generată politic face imposibilă derularea oricărui plan coerent, pe termen lung, de redresare a Televiziunii publice”, se mai spune în comunicatul TVR.