Cum explică Raed Arafat faptul că în România există mai puţine cazuri de coronavirus comparativ cu alte state europene

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, a explicat, într-un interviu pentru fanatik.ro, de ce în România nu sunt înregistrate la fel de multe cazuri de coronavirus ca în alte state europene.

RomaniaTV.net
21 apr. 2020, 17:19
Cum explică Raed Arafat faptul că în România există mai puţine cazuri de coronavirus comparativ cu alte state europene

Arafat spune că acest lucru se datorează în principal faptului că activităţile s-au închis la timp, înainte ca virusul să se răspândească pe suprafeţe extinse.

Noi am închis activităţile când eram la un nivel incipient. Şi de aici este un impact pe modul de răspândire. Asta nu este o glumă, pentru că şi închiderea cu o săptămână mai devreme poate însemna foarte mult. Aşa că rugămintea mea către populatie şi către sportivi şi către toţi este să mai aibă răbdare la acest moment. Să nu preseze pentru că presiunile nu vor rezolva nimic la acest moment!„, a declarat Raed Arafat pentru sursa citată.

Citeşte şi Alexandru Rafila, primele indicii privind măsurile de relaxare: „Şcoli în schimburi, frizerii, saloane de cosmetică deschise treptat”

Secretarul de stat spune că, în momentul de față, nu se pune problema unei relaxări a măsurilor pentru niciun domeniu, dar că nici mult nu mai este până atunci:

În acest moment, într-adevăr, o relaxare la nivelul sportului înseamnă o relaxare la alte situaţii, înseamnă că şi alţii vor veni să ceară relaxări. Deci, mai avem încă un pic de aşteptat. Aşa am zis şi înaintea Paştelui, aşa am zis şi acum: mai e un pic de aşteptat. După asta, normal, încep să se ia măsuri şi activităţile mai puţin riscante vor fi primele la care se va da drumul.

Activităţile cu risc mai mare de răspândire vor fi amânate încă o perioadă. Oricum, această relaxare va fi făcută treptat. Nu va fi o relaxare făcută brusc şi în masă. Ceva treptat, gradual, bazat pe o analiză reală, ce trebuie să fie relaxat şi ce încă nu şi ce poate fi parţial„.

Citeşte şi Anunţul de ULTIMA ORĂ al ministrului Nelu Tătaru. Mall-urile şi competiţiile sportive s-ar putea redeschide în următoarele trei luni

Secretarul de stat atrage, însă, atenţia că, în pofida tuturor măsurilor de relaxare care vor fi luate, lucrurile nu vor mai fi la fel ca înainte de epidemie: „Şi totuşi, mai adaug un lucru, orice măsură de relaxare nu înseamnă că ne vom întoarce la cum eram înaintea apariţiei acestui virus!„, conchide Raed Arafat.