Cum fac românii milioane de euro din faţa calculatorului

Mai multe persoane au depus plângere la Poliţie, semnalând furturi de bani din conturile personale, după ce au şi-au instalat pe calculator programe software fără licenţă care le-a permis unor infractori să le acceseze conturile sau diferite date personale.
Iulian Tudor
19 sept. 2013, 12:37
Cum fac românii milioane de euro din faţa calculatorului

„Am avut astfel de cazuri. Unele dintre ele au fost rezolvate inclusiv cu colegii din SUA. Diverse grupuri de cetăţeni români, unii aflaţi pe teritoriul nostru, alţii în Europa şi SUA, au comis astfel de infracţiuni. Cele mai dese sunt cazurile în care sunt sesizate furturi de bani, iar sumele cumulate sunt de ordinul milioanelor de dolari. Chiar dacă persoana este asigurată şi poate fi despăgubită de banca unde are contul respectiv, infracţiunea este înregistrată”, a declarat comisarul-şef Dan Roşoga, şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din IGPR, potrivit Agerpres.

Persoanele fizice şi juridice care aleg să folosească programe software fără licenţă, multe dintre ele descărcate de pe internet, se expun nu doar la pericole informatice, cum ar fi virusarea calculatoarelor, ci şi se pot trezi fără bani în conturi.

Infractorii care vor să intre în conturile bancare ale unor cetăţeni accesează mult mai uşor datele prin intermediul unor programe piratate, care nu-i alertează pe producătorii de drept atunci când cineva încearcă să le pătrundă în softuri, având toate funcţiile dezactivate.

„În luna martie a fost publicat un studiu la nivel global de către International Beta Corporation, care a analizat impactul din punct de vedere al securităţii şi din punct de vedere economic al utilizării de software piratat. Studiul a ajuns la concluzia că una din trei persoane care foloseşte software pirat se expune la malware. De asemenea, trei din zece companii care folosesc software piratat lasă poarta deschisă unor programe cu cod maliţios de natură să le afecteze funcţionalitatea sau, mai grav, să se ajungă la furt de informaţii, accesare neautorizată a unor conturi de utilizatori. Au existat şi cazuri de furt şi utilizarea neautorizată de date de autentificare pentru online banking”, a spus Magda Popescu, avocat reprezentant al Business Software Alliance (BSA) România.

Potrivit acesteia, au fost estimate pierderile şi consumul de timp pentru remedierea acestor defecţiuni şi pentru recuperarea datelor. În cazul persoanelor fizice s-a estimat o valoare de 1,5 miliarde de ore consumate şi pierderi de 22 miliarde dolari, în timp ce pentru companii, care utilizează de mai multe computere şi deţin date cu impact economic mai mare, paguba ajunge la 114 miliarde de dolari.

Cei care folosesc programe piratate nu sunt doar victime, ci şi vinovaţi, susţin specialiştii în domeniu.

Astfel, în primele opt luni ale anului, poliţiştii au verificat aproape 600 de persoane fizice şi juridice în ceea ce priveşte utilizarea de softuri piratate şi au întocmit peste 280 de dosare penale. În 143 de cazuri s-a început şi urmărirea penală.

De asemenea, au fost indisponibilizate peste 2.000 de sisteme informatice, echipamente specifice sau sisteme de stocare a programelor. Prejudiciile s-au ridicat la 237.508 euro.

Pentru a conştientiza populaţia de pericolele la care se expun dacă folosesc un soft fără licenţă, Poliţia Română şi BSA au reînnoit protocolul de colaborare pentru prevenirea şi combaterea pirateriei.

„Nu se pune doar problema de combatere a fenomenului, ci şi de creştere a gradului de conştientizare a cetăţenilor. Dacă oamenii devin conştienţi de riscurile asociate încălcării dreptului de proprietate intelectuală şi aleg să nu mai săvârşească astfel de fapte, înseamnă mai puţină muncă de poliţie şi, deci, mai puţine resurse guvernamentale cheltuite. (…) Companiile care nu plătesc licenţele pentru calculator, nu plătesc nici impozitele aferente, ceea ce înseamnă mai puţini bani la bugetul României. În alte ţări din regiune unde s-au desfăşurat campanii de prevenire s-a constatat faptul că o abordare de prevenire prin trimiterea de scrisori şi apoi vizite de follow-up a fost mai eficientă pentru creşterea nivelului veniturilor din taxe”, a adăugat Matthew Lamberti, reprezentant al Departamentului de Justiţie al SUA, prezent la conferinţa de presă de la sediul IGPR.

DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vacanțe 2025. Ce despăgubiri legale trebuie să primești pentru un zbor anulat sau amânat, conform legislației UE
Capital.ro
Moneda digitală ia locul numerarului în România? Decizia oficială a fost anunțată: În 2026...
Playtech.ro
De ce este o greșeală uriașă să dai aerul condiționat la maxim ca să răcești mașina pe caniculă. Un expert dezvăluie care sunt efectele reale, de fapt
DailyBusiness
Ce categorii de persoane trebuie să plătească CASS de la 1 august. Categorii alese în proiectul Guvernului
Adevarul
Momentul șocant în care o tânără e băgată cu forța într-o mașină, în parcarea unui supermarket din Bacău. Ce a salvat-o
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ce sancțiune a primit șoferul de 26 de ani care a fost prins cu peste 240 km/h pe un Drum Expres. Poliția Română a reacționat printr-o postare pe Facebook
Cancan.ro
Emil Gânj este bărbatul care a ucis-o pe Anda. Poliția Română cere sprijinul populației pentru a-l găsi!
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Arafat a dat alerta. Avertisment național, după caniculă și furtuni: Poate fi o catastrofă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
VIDEO Accident mortal pe aeroport. Bărbat de 35 de ani, aspirat în motorul unui avion
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Crește vârsta de pensionare! Premierul Ilie Bolojan a anunțat decizia Guvernului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă