Cum fac ruşii vehicule de distracţie din maşinile militare blindate

Vehiculele militare blindate ies de obicei pe străzile Moscovei cu ocazia paradelor militare. Dar o agenţie matrimonială din Moscova a dat tonul unei tendinţe, în plină expansiune şi diversificare, privind folosirea acestor vehicule şi pentru ocazii fericite, ca nunţile, aniversările de tot felul sau chiar un tur al oraşului cu un tanc pe post de taxi. 
Sânziana Stancu
14 iun. 2015, 10:21
Cum fac ruşii vehicule de distracţie din maşinile militare blindate

Pentru 100.000 de ruble (echivalentul a 2.000 de dolari), primeşti permis de a merge, singur sau însoţit de un şofer, cu un vehicul militar blindat prin oraş, să te opreşti la restaurant pentru a lua masa sau să mergi în alte locuri pe care vrei să le vizitezi în maximă siguranţă. Depinde de opţiune şi mai ales de câţi bani ai în buzunar, informează canalul de televiziune NTV.

„Totul depinde de ruta pentru care o înregistrezi la biroul de închiriere a vehiculelor blindate”, a explicat managerul unei firme de profil. Astfel, drumul prin centrul oraşului este mai scump, iar dacă vrei să economiseşti ceva bani este bine să te orientezi pentru rutele din împrejurimile oraşului.

Moda nunţilor cu tancuri prinde din ce în ce mai mult teren în Rusia şi chiar a început să fie „importată” şi în unele republici foste sovietice, cum ar fi Ucraina, unde militarii se căsătoresc „pe câmpul de luptă” şi apelează la tancuri pentru transportul mirilor şi al alaiului de nuntă. O asemenea distracţie are preţul cel mai ridicat – cel puţin, la Moscova.

Primul tanc pe post de TAXI blindat

Primul taximetru blindat a apărut tot în Rusia. Un asemenea vehicul este „cel mai sigur taxi”, protejându-i pe clienţi, dar şi pe şoferi de eventualele atacuri cu arme de foc. Cele mai folosite sunt cele de tipul ICRM – tancurile de luptă şi de recunoaştere – care se folosesc mai ales la patrulare. Armura unui asemenea tanc este de 1 cm grosime.

Vopsite în roşu intens, aceste vehicule poartă însemnale companiei care le închiriază. Pasagerii intră în tanc prin trapa de sus a vehiculului blindat, iar când ajung înăuntru, se aşează pe scaunele speciale cu care este dotat acest vehicul, pentru a merge în deplină siguranţă.

Iana Nezinţeva, reprezentanta companiei „safe taxi” spune că noile servicii de transport sunt tot mai populare şi mai căutate pe zi ce trece. „Am lansat proiectul în decembrie, înainte de Anul Nou, iar acum avem câteva comenzi pe săptămână. Ne gândim deja să cumpărăm şi să lansăm al doilea tip de vehicul de acest gen”, a mai spus ea.

Tancul şi, în general, vehiculele ICRM, funcţionează şi ca vehicule-amfibie, care sunt în stare să traverseze şi un râu, de pildă. Tancul atinge o viteză de până la 100 km pe oră, iar în apă, doar 19 km pe oră.

Petreceri „blindate” pentru burlaci

Clienţii pentru închirierea unor astfel de vehicule provin şi din rândul celor care organizează petrecerea burlacilor. În ultimul timp, aceste cereri sunt cele mai numeroase, fiind urmate de cele pentru aniversări. O oră de plimbare şi distracţie cu tancul costă 90 de dolari. „Vehiculul consumă însă mult combustibil – aproximativ 40 de litri la suta de kilometri”, mai spune Nezinţeva.

Tancurile care funcţionează ca taxiuri blindate trebuie să respecte anumite reguli de circulaţie speciale. Astfel, ele pot merge pe străzile oraşului, dar le este interzis accesul în centrul acestuia, din cauza greutăţii mari a vehiculului care poate afecta asfaltul. Aceeaşi regulă se aplică, dealtfel, şi camioanelor cargo. Restricţiile de greutate se aplică şi în cazul traversării unor poduri de pe Neva. Vehiculele care traversează aceste poduri trebuie să aibă o greutate de maximum 7 tone.

Pentru a conduce un asemenea vehicul este nevoie de o licenţă specială, mai ales că sunt nişte vehicule care nu se conduc deloc uşor. Vehiculul este mai mult decât o jucărie luxoasă sau o noutate în materie, iar proiectul în sine nu are nicio conotaţie politică sau beligerantă, susţin organizatorii proiectului.

Achiziţii prin Internet

Tancul, ca vehicul de distracţie, nu este singurul vehicul blindat care a obţinut „a doua viaţă liniştită în Rusia. Aproape oricine poate achiziţiona un ICRM prin Internet, unde preţurile afişate sunt asemănătoare celor ale maşinilor obişnuite. Astfel, preţurile de achiziţie pornesc de la 8.600 de dolari şi ajung până la aproximativ 25.000 pentru un vehicul aflat în stare foarte bună.

Mai greu este însă cu obţinerea licenţei şi înregistrarea vehiculului de către autorităţi.

Taxiuri neconvenţionale

Taxiurile militare sunt disponibile şi în alte ţări. Astfel, în 2011, pe străzile Londrei au fost văzute tancuri cu armament. Era vorba despre o campanie promoţională folosită de Electronic Arts înainte de lansarea jocului video „Battlefield 3.

Taxiuri neconvenţionale au fost lansate şi în Florida. Yellow Air Taxi opereză deja în Florida, în Statele Unite. Sunt aparate Cesna 402C cu 9 locuri, în afară de cel al pilotului. Sunt vopsite în galben, exact ca maşinile taxi.

Astfel de taxiuri aeriene funcţionează şi în Moscova. Sunt elicoptere ale diferitelor companii cu o capacitate maximă de 7 pasageri. Cele mai solicitate rute cu astfel de taxiuri sunt cele de pe heliporturi spre aeroport. Costul unui astfel de transport este mult mai piperat, ajungând la 766 de dolari pe oră.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda uriașă la care se expun milioane de români odată cu venirea căldurii. Unde ai voie, de fapt, să faci grătar
Capital.ro
Decizie pentru cei care transferă bani. S-a introdus o nouă obligație legală. Se trimite declarație
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Înșelătoria din supermarket care te lasă fără bani. Toți clienții sunt în pericol
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluirea care zguduie România toată. Florin Călinescu a spus adevărul: Pe ruși și pe americani...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia