Cum funcţionează vaccinul Johnson & Johnson. Tehnologia prin care opreşte înmulţurirea COVID-19

Specialiştii Ministerului Sănătăţii au explicat cum funcţionează vaccinul Johnson & Johnson, al patrulea aprobat în Uniunea Europeană. Serul anti-COVID foloseşte un adenovirus inofensiv care nu se poate înmulţi în organismul uman.

18 mart. 2021, 23:52
Cum funcţionează vaccinul Johnson & Johnson. Tehnologia prin care opreşte înmulţurirea COVID-19

Numeroase persoane s-au întrebat cum funcţionează vaccinul Johnson & Johnson, după ce Comisia Europeană a acordat autorizație de introducere pe piață condiționată (AIC) pentru serul împotriva COVID-19 creat de Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale Johnson & Johnson.

„Vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson utilizează un adenovirus inofensiv, care nu se poate înmulţi (replica) în organismul uman. Această tehnologie bazată pe adenovirusuri prelucrate pentru a nu se replica este cercetată de mult timp, iar un vaccin similar, împotriva Ebola, produs tot de Janssen, este aprobat pentru utilizare din 2019. Janssen foloseşte un adenovirus denumit Adenovirusul 26, care a fost modificat pentru a conţine informaţia necesară producerii proteinei spike (cea care se găseşte pe suprafaţa virusului SARS-CoV-2). Odată ce vaccinul este administrat, adenovirusul furnizează această informaţie către celulele umane, care încep să producă proteina spike”, a anunţat Ministerul Sănătăţii, într-o postare pe Facebook.

Citeşte şi: Un nou vaccin folosit în România din aprilie. Prospectul vaccinului Johnson&Johnson. Ce reacţii adverse pot apărea

Cum funcţionează vaccinul Johnson & Johnson. „Anticorpii şi celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul”

Specialiştii Ministerului Sănătăţii au mai precizat că sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină şi va produce un răspuns imun – anticorpi şi celule T – împotriva sa.

„Dacă persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar îl va recunoaşte şi va fi pregătit să-l atace: anticorpii şi celulele T vor lucra împreună pentru a elimina virusul, protejând astfel organismul împotriva COVID-19”, a mai transmis MInisterul Sănătăţii.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză. Conform studiului clinic care a stat la baza aprobării sale, o singură doză este suficientă pentru a reduce semnificativ numărul cazurilor simptomatice de COVID-19.

Potrivit News.ro, Uniunea Europeană a autorizat, în 11 martie, utilizarea vaccinului împotriva covid-19 al laboratorului american Johnson & Johnson.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că România va primi prima tranşă din acest vaccin în a doua jumătate a lunii aprilie.

Citeşte şi: Boris Johnson a anunţat că se vaccinează „foarte, foarte curând” cu AstraZeneca. Aproape jumătate din populaţia adultă a Marii Britanii a fost deja vaccinată


loading...
Partenerii noștri