Cum gestionezi BANI ÎN RELAŢIE. Mari GREŞELI financiare pe care le comit cuplurile

Când eşti singur şi te bazezi doar pe salariul tău, ştii o treabă sigură, indiferent excesul sau neajunsul financiar.

RomaniaTV.net
08 apr. 2013, 06:58
Cum gestionezi BANI ÎN RELAŢIE. Mari GREŞELI financiare pe care le comit cuplurile

Cand esti, insa, intr-o relatie serioasa in care viata de zi cu zi trebuie sustinuta de amandoi, desi pare mai simplu caci, teoretic, intra doua venituri in casa, pot aparea frustrari legate de bani si greseli financiare comise de ambii parteneri.

Numeroase studii arata ca banii sunt cel mai frecvent motiv de cearta in cuplu, iar – in unele cazuri – si motivul principal al divortului.

Un studiu comandat de publicatia SmartMoney a aratat ca peste 70% din cupluri discuta cel putin saptamanal despre banii si despre gestionarea lor.

A discuta o data pe saptamana despre bani nu pare sa ridice prea multe semnale de alarma, dar consultantul financiar Mary Claire Allvine atrage atentia ca multi dintre noi nu stim, de fapt, sa vorbim de bani. „Oamenii tind sa devina emotionali si sa reactioneze impulsiv cand discuta de finantate. Nu asa trebuie abordata problema, nici macar in cuplu. Partenerii trebuie sa gandeasca strategic”, spune Allvine.

Dintre toate greselile comise in relatia de cuplu sau in casatorie, consultantul financiar care a studiat si psihologia relationala atrage atentia ca sunt trei greseli frecvente comise de partneri.

1. Cine detine bani

Atitudinea gresita: Suntem impreuna in orice, dar nu si financiar.

Atitudinea potrivitia: Sunt banii mei, sunt banii tai, dar – cel mai important – sunt banii nostri.
 
Ginita Wall, cofondator al Institutului pentru Educarea Financiara a Femeilor, infiintat in 1988, spune ca „cuplurile care locuiesc impreuna sau sunt casatorite ar trebuie, la inceput, experimenteze: doua luni detine ea banii si gospodareste financiar casa, doua luni se ocupa el de acest proces. La final, isi vor da seama ca niciuna dintre variante nu este buna, ci combinarea lor este cheia reusitei. Intr-adevar, fiecare parteneri, atat el, cat si ea, trebuie sa aiba o anume autonomie financiara. Cu alte cuvinte, sa-si pastreze ceva din banii castigati, iar marea parte sa o dea in casa. Insa, pe langa autonomia individuala, trebuie sa invete sa-i detina impreuna”.

Citeşte continuarea pe LYLA.RO.