Cum i-a insultat Nike pe irlandezi, de ziua lor

“Black and tan” se numeşte un nou model de pantofi sport lansaţi de Nike cu ocazia zilei Sfântului Patrick, sărbătoarea irlandezilor de pretutindeni. Mare scandal!

RomaniaTV.net
19 mart. 2012, 09:51
Cum i-a insultat Nike pe irlandezi, de ziua lor

„Black and tan”, negru şi bronz, se dorea o trimitere la principalul produs de export al Irlandei, berea Guiness, neagră de felul ei şi vândută în recipiente negre ornate cu harfa aurie, tot un simbol al Irlandei.

Ceea ce marketingul de la Nike nu a reuşit să afle la timp, e un fapt istoric. „Black and tan” a fost porecla unei unităţi englezeşti paramilitare, The Royal Irish Constabulary, care s-a făcut vinovată de mai multe masacre în rândul civililor, în timpul războiului pentru independenţa Irlandei. Ei sunt vinovaţi inclusiv de celebra Bloody Sunday.

Nu e pentru prima dată când un producător greşeşte grav din lipsă de documentare elementară.

Firma de echipament sportiv Umbrio a lansat în 2002 pantofi de sport cu numele Zyklon, denumirea gazului mortal folosit de nazişti în lagărele de concentrare. Iar Reebok a propus doamnelor încălţări numite Incubus, termen folosit tradiţional pentru fiinţe supranaturale malefice, care molestează sexual femeile.