Cum încearcă Alexandru Cumpănașu să scape de dosarul penal în care este acuzat că a țepuit bugetul UE cu 200.000 euro

Alexandru Cumpănașu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție. Fostul candidat la alegerile prezidenţiale este acuzat de procurorii DNA Constanța că a mințit în privința studiilor superioare atunci când a aplicat pentru un post de expert într-un proiect european al SNSPA.

25 mai 2023, 11:10
Cum încearcă Alexandru Cumpănașu să scape de dosarul penal în care este acuzat că a țepuit bugetul UE cu 200.000 euro
Alexandru Cumpănaşu, trimis în judecată pentru corupţie. Ce acuzaţii grave îi aduce DNA

ONG-istul Alexandru Cumpănașu a ”țepuit” bugetul Uniunii Europene cu 200.189 lei, după ce în 2016 i-a păcălit pe cei de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) să-l angajeze ca „expert” într-un proiect european al SNSPA, fără să aibă studii de specialitate.

Procurorii susţin că Alexandru Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local”, implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.

Cumpănașu este acuzat de „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”. Fapta se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

Citește și: Alexandru Cumpănașu, victima unui accident rutier grav. A fost nevoie de intervenţia SMURD

Potrivit declarației de avere semnate cu ocazia candidaturii la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 și alți 4.900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, deși nu avea studiile superioare necesare ocupării poziţiilor respective.

În prezent, Alexandru Cumpănașu încearcă să scape de dosarul penal care i-ar putea aduce o pedeapsă de până la 7 ani de pușcărie, potrivit ziare.com. ONG-istul a contestat hotărârea Tribunalului București din data de 23 martie, prin care judecătorul de cameră preliminară a validat legalitatea rechizitoriului și a dispus începerea judecății.