Cum încearcă românii să FURE curent electric. Vezi metodele folosite

Publicat: Joi, 16 Ianuarie 2014 11:20 // Actualizat: Joi, 16 Ianuarie 2014 12:05 // Sursa: romaniatv.net

Furtul de energie electrică, ca orice alt furt, se pedepseşte cu închisoarea. Chiar şi aşa există persoane care încearcă şi perfectează în permanenţă soluţii care să ducă la facturi cât mai mici, păcălind contoarele casnice de energie electrică.

Foto: vivafm.ro

Din dorinţa de a plăti facturi cât mai mici, consumatorii caută metode ilegale prin care să înşele contorul de energie electrică.

"Lumea încearcă. Folosesc tot felul de soluţii, ace, magneţi, cel puţin la contoarele vechi. La contoarele noi, electronice, nu au ce să le facă. La vizita celor de la Enel se constată simplu dacă s-a umblat la contor", a explicat pentru RomaniaTV.net un electrician, care a vrut să rămână anonim.

"Cu un burghiu foarte fin se găureşte capacul contoarului şi prin acea gaură se introduce o sârmă care are rolul de a opri discul să se mai învârtă, respectiv să nu mai înregistreze consumul", a spus un alt electrician, care la fel nu a vrut să îşi asocieze numele cu furtul de energie.

VEZI ŞI Cum încearcă românii să fure gaze. Vezi cele mai folosite metode de a păcăli contoarele

Metoda filmului de radiografie

Şi pe internet pot fi găsite tot felul de metode. "Pe marginea contoarului electric se crează o fantă prin care se introduce apoi o bucăţică de film de radiografii", spune un consumator care a încercat metoda.

O altă metodă prin care consumatorii încearcă să păcălească compania furnizoare de energie electrică este aceea prin care se face o legătură la fire înainte de intrarea acestora în contor.

"Această metodă este mult mai greu de realizat, necesită cunoştinţe în domeniul electric din partea "hoţului", dar metoda este una sigură. Firele sunt îngropate în perete şi se lasă o priză de la care se poate consuma curent fără ca acesta să fie plătit", a mai spus un electrician.

Furtul de energie se pedepseşte cu amendă sau cu închisoarea

Potrivit furnizorilor de energie electrică, în Bucureşti, foarte mulţi proprietari încearcă să încalce legea pentru facturi mici la energia electrică. Aceştia au ales să aplice diverse metode astfel încât contoarele să indice un consum cât mai mic. Alţii s-au racordat ilegal.

"În cursul anului 2012, la nivelul companiilor de distribuţie din cadrul Grupului Enel, în Bucureşti, au fost constatate mai mult de 1.000 de cazuri de consum de energie electrică fără contract de furnizare, prin folosirea unor mijloace neautorizate/clandestine de racordare la reţea. În toate cazurile au fost sesizate organele de cercetare penala competente", declarau pentru RomaniaTV.net oficialii ENEL.

Pedeapsa cu închisoarea

Executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

De asemenea, în cazul persoanelor care au contracte încheiate cu Enel, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionarii echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 ian 09:28
Răspunde | Votează email 0 email
Ana
Ar fi util sa explicati dece pe angajatii Electica sau Enel nu-i intereseaza ca se fura curent sau mai bine zis nu iau nicio masura sa stopeze furturile ! In scara mea o familie este legata de bara comuna de 5 ani cu acordul celor cae citesc consumul. Acu s-a mai legat una fiind foarte profitabil sa te folosesti iana de energie gratis.
16 ian 20:58
Răspunde | Votează email 0 email
Jack
Foarte bune ideile, multumesc!
16 ian 11:24
...să ducă la facturi cât mai mici, păcălind contoarele casnice de energie Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
1
EUR
4.8737
RON
21 Oct
noapte 6 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H