Cum încearcă românii să fure gaze. Vezi cele mai folosite metode de a păcăli contoarele

Românii se iau cu mâinile de cap când se gândesc că vine iarna şi facturile cu încălzirea vor creşte substanţial. Astfel, cei cu venituri mici, şi nu numai, încearcă cu tot felul de metode neortodoxe să fenteze contoarele pentru facturi cu sume cât mai mici.

15 ian. 2014, 07:00
Cum încearcă românii să fure gaze. Vezi cele mai folosite metode de a păcăli contoarele

Cei care apelează la metodele neortodoxe de a-şi micşora facturile de gaze sunt, culmea, şi oameni cu bani, dar şi oameni săraci. Întrucât furtul de gaze se pedepseşte cu închisoarea, cei care lucrează în acest domeniu nici nu vor să audă de aşa ceva.

„Am mai auzit cazuri – nu am văzut – că unii proprietari, în general oameni cu bani, care au chiar case mari şi la care factura de gaze este una mare, înţeapă contorul prin anumite metode, până blochează sistemul de înregistrare al contorului. Dar şmecheria tot va fi descoperită, întrucât ăştia de la gaze fac controale anual. Se ia contorul, se duce la verificat şi tot se descoperă măgăria. Oamenii mai săraci se mulţumesc cu ajutorul de căldură”, declara pentru RomaniaTV.net un instalator.

Românii sunt extrem de inventivi în ceea ce priveşte furtul de gaze, aceştia apelând la diverse metode pentru a primi acasă o factură la gaze mai mică.

Furt de gaze cu putere de la mama natură

O altă metodă la care apelează unii proprietari pe timp de iarnă este una cât se poate de naturală. „Se aruncă o găleată de apă pe contor când afară este ger şi acesta îngheaţă. Gazele trec în continuare prin aparatul de înregistrat, dar nu înregistrează nimic. Un astfel de contor, îngheţat, scoate un zgomot ciudat. Contorul se strică, se strică pinioanele, dar o iarnă funcţionează aşa”, a mai spus instalatorul.

Cum se fură gazele cu pompa de umflat

Din disperarea de a nu plăti mulţi bani la gaze, unii proprietari apelează la o metodă originală de furt. Metoda este una veche şi nu merge la orice contor. „Se demonteză o parte a contorului, nu cea pe care intră gazele din reţeaua de distribuţie, aceea pe unde gazele intră în casă şi se suflă cu o pompă de umflat. Contorul dă înapoi”, spunea pentru RomaniaTV.net un alt instalator, adăugând că metoda se aplică doar în cazul contoarelor vechi.

Cum subţiază camera de bicicletă factura la gaze

O metodă folosită de cei care vor să plătească mai nimic la factura de gaze este aceea a demontării contorului. „Se demontează contorul, iar în locului lui, între ţeava în care vine gazul din reţeaua de distribuţie şi cea care intră în casă, se montează o cameră de bicicletă, un furtun, astfel încât gazul nu mai este înregistrat”, a spus pentru RomaniaTV.net un instalator.

Metoda este una la care apelează şi aceia care au rămas fără contor pentru că nu au plătit factura de gaze. Mulţi dintre proprietarii care intervin asupra contorului, la momentul controlului anual, declară că li s-au furat aparatele de înregsitrare a gazelor.

Pedepse pentru furtul de gaze

„Distrigaz Sud Reţele nu are posibilitatea legală să aplice sancţiuni. În cazul în care sunt depistate intervenţii neautorizate asupra mijloacelor de măsurare (contorului) de gaze naturale, fiind indicii de săvârşire a unei fapte prevăzute de legea penală, acestea sunt înaintate spre soluţionare organelor competente. În acest sens, Distrigaz Sud Retele a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române privind prevenirea şi combaterea sustragerilor de gaze naturale şi a elementelor componente ale reţelelor de distribuţie a gazelor naturale”, spunea în urmă cu un an pentru RomaniaTV.net, Amalia Anghel, purtător de cuvânt al distribuitorului de gaze GDF Suez Energy România.

Potrivit Legii energiei electrice şi gazelor naturale, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la sistemul de alimentare cu gaze naturale sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Numărul celor care încearcă să fenteze contoarele de gaze este în scădere, „intervenţiile neautorizate” asupra sistemelor de înregistrare au devenit cazuri izolate.

„Intervenţiile neautorizate asupra contorului de gaze rămân cazuri izolate în Capitală”, a precizat Amalia Anghel.