Cum încearcă Rusia să scape de sancţiuni cu ajutor din Kazahstan. Manevra prin care vrea să pună mâna pe activele Lukoil din România prin intermediul KazMunayGas

Piața produselor petroliere din România se află pe marginea prăpastiei. Un scenariu apărut recent spune că sunt două companii de forță, KazMunayGas și Lukoil, care ar putea schimba cu totul clasamentul.

30 mart. 2023, 19:34
Cum încearcă Rusia să scape de sancţiuni cu ajutor din Kazahstan. Manevra prin care vrea să pună mâna pe activele Lukoil din România prin intermediul KazMunayGas

Proprietarii Rompetrol, kazahii de la KazMunayGas, au în plan să achiziționeze activele Lukoil în România, lucru care i-ar transforma într-un jucător important pe piață , ba chiar ar putea ajunge la nivelul la care să dicteze prețul pieței, conform Gândul.

O tranzacție de acest fel ridică numeroase semne de întrebare, petrolul din Rusia fiind sub embargou, din cauza conflictului din Ucraina, iar ”manevrele” prin care regimul lui Vladimir Putin încearcă să obțină sume uriașe de bani pentru a-și susține ”mașinăria de război” sunt ”cosmetizate” pe mai multe paliere.

Kazahii de la KazMunayGas au primit acuzații că au descoperit o manevră prin care pot aduce petrol din Rusia pentru a-l rafina în România, în ciuda embargoului, după decizia de a schimba denumirea țițeiului pe care îl rafinează la Midia.

”În actele comerciale pentru vânzarea ţiţeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara şi încărcat în porturile ruseşti, se va menţiona denumirea de ţiţei „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă”, s-a precizat pe site-ul KazMunayGas International.

România riscă în momentul de față sancțiuni dure pentru că a încălcat convențiile internaționale.

La momentul actual, scenariul are câteva puncte de reper esențiale:

  • Sunt supuse sancțiunilor importurile de produsele și tehnologii de care Rusia are nevoie ca de aer pentru industria internă care susține invazia Ucrainei
    pentru limitarea veniturilor a fost introdus embargoul pentru exporturile de petrol rusesc (începând cu data de 05 decembrie 2022), dar și pentru produsele petroliere obținute din petrolul rusesc (din data de 05 februarie 2023).
  • România are o capacitate de rafinare de 13.5 milioane tone țiței anual, această capacitatea de rafinare fiind împărțităintre OMV Petrom Brazi cu 4.5 milione, Rompetrol cu 6 milioane în Midia și Vega și Lukoil 3 milione.
  • În anul 2021, conform datelor făcute publice de Institutul Național de Statistică (INS), rafinăriile Petromidia, Petrobrazi și Petrotel au procesat 9,9 milioane de tone de țiței.
  • Din această cantitate, 6,82 milioane de tone au fost din import, iar aproximativ 2,5 milioane de tone de țiței au provenit din Federația Rusă.
    UE a reacționat – după invadarea Ucrainei – prin sancțiuni economice și printr-un embargou care s-a dorit a fi decisiv, dar Rusia a contraatacat cu rapiditate, fiind activate canale de evitare a embargoului impus de UE.

Țările din fostul spațiu sovietic sunt cele pe care Vladimir Putin le-a trimis „la sacrificiu”. Sintagma ”Frăția Rusia-Kazahstan” nu e lipsită de acoperire, iar GazMunayGas poate avea un rol primordial când vine vorba de evitarea embargoului impus de UE. Preluarea Lukoil a fost o lovitură uriașă în contextul geopolitic și economic actual și o adevărată victorie pentru Rusia și Putin.

Kazahstanul, fost stat al Uniunii Sovietice, are resurse incredibile la capitolul uraniu, petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier, aur. În 16 decembrie 1991 și-a declarat independența, fiind ultima dintre Republicile Sovietice care s-a declarat independentă.

Relația cu Rusia e în continuare foarte bună, nu numai când vine vorba de economie, ci și politica dusă în Kazahstan de președintele Tokayev. În 14 noiembrie 1991 a apărut Uniunea Statelor Suverane confederativă (USS) – formată din state ex-Sovietice care și-au dorit păstrarea influenței și protecției rusești: Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Belarus.

Regimul Tokayev nu a susținut invazia trupelor ruse în Ucraina și a preferat să păstreze o verticalitate care a ridicat semne de întrebare multor analiști. Ziua Armatei Sovietice – 9 mai – a fost anulată, este interzisă propaganda rusă pe teritoriul Kazahstanului, iar unele voci au susținut chiar că această țară ar fi trimis armament Ucrainei.