Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Condiţiile oficiale de desfăşurare a cursurilor

Noul an şcolar 2021-2022 începe luni, 13 septembrie. Potrivit unui ordin comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, şcoala va începe cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, masca de protecție va fi obligatorie la interior și se vor organiza campanii de vaccinare a copiilor de peste 12 ani în școli.

09 sept. 2021, 19:54
Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Condiţiile oficiale de desfăşurare a cursurilor

Cum începe noul an şcolar 2021-2022. Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că şcoala va începe cu prezenţă fizică din 13 septembrie.

Cum începe noul an şcolar 2021-2022

Potrivit Ordinului comun al MS și ME 5.196/1.756/2021, publicat luni în Monitorul Oficial, prezența fizică a preșcolarilor și elevilor va rămâne regulă până ce incidența îmbolnăvirilor cu COVID-19 trece de 6 la mia de locuitori. În cazul în care incidența va trece de 6 la mia de locuitori, se vor aplica următoarele reguli:

trecerea în învățământ online integral pentru toți elevii (cu excepția celor din învățământul special);

participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie.

Potrivit Ordinului comun al ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, elevii trebuie să poarte mască de protecţie în interior. În spațiile deschise nu va exista această obligație, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, deoarece autoritățile anticipează că acolo vor avea loc aglomerări de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică.

Citeşte şi Elevii nu vor avea transport gratuit spre școală în anul şcolar 2021 – 2022. Avertismentul transportatorilor

Ministrul Educaţiei a anunţat că ceremonia de deschidere a anului școlar 2021-2022 va fi limitată la o oră şi jumătate.

Potrivit Ordinului comun, elevii vor face orele de spor în spaţiile exterioare, iar atunci când vremea nu permite asta, orele de sport pot fi organizate în interior, până la incidență de 2 la mie, fără ca elevii să fie nevoiți să poarte mască de protecție.

De asemenea, „se recomandă ferm purtarea măstii de uz medical, însă se admit măști de tip textil, care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii”. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor, care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special.

Potrivit ordinului comun al Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc (diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/ autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice), pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală, cu avizul medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, potrivit avocatnet.ro. 

De asemenea, elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc (au afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă – transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite etc.), pot fi scutiți de prezența fizică în școală, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

Citeşte şi Octavian Jurma: „Şcolile se deschid în prim val pandemic”

Ioana Mihăilă anunţa că autoritățile vor să demareze în școli, odată cu începerea noului an școlar, o campanie de vaccinare împotriva COVID-19 destinată elevilor ce au împlinit 12 ani.

Pentru a putea fi vaccinați, părinții vor trebui să completeze un formular în care să-și dea acordul pentru vaccinarea copiilor.

193.430 angajați din sistemul național de învățământ s-au vaccinat

Ministerul Educației face publice rezultatele raportărilor privind vaccinarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar (de stat) și din sistemul de învățământ superior (de stat și privat).

Din totalul de 317.531 angajați ai sistemului național de învățământ s-au vaccinat 193.430 de persoane, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61%. Față de ultima raportare se înregistrează un plus de 8257 de persoane vaccinate în sistemul național de învățământ.