Cum îşi aleg ţânţarii victimele. Metode să scapi de înţepături

O persoană din cinci cade „victimă“ ţânţarilor, potrivit unui material publicat de Businessinsider.com. Doar femelele-ţânţar se hrănesc cu sânge, acestea având nevoie de el pentru o proteină care ajută la dezvoltarea ouălor şi, deci, la înmulţire.

RomaniaTV.net
15 iul. 2014, 14:17

Oamenii de știință de la Universitatea Wageningen din Olanda au observat că bărbații care găzduiesc pe piele o mare varietate de microbi sunt mai puțin atractivi în ochii țânțarului african purtător de malarie Anopheles gambiae sensu stricto. Acesta este atras în schimb de bărbați cu bacterii de piele relativ asemănătoare între ele sau de anumite tipuri de bacterii care îi fac pe oameni mai gustoși.

Leacuri NATURALE şi EFICIENTE pentru ÎNŢEPĂTURILE de ŢÂNŢARI. Vezi pe cine înţeapă insectele mai des

Secretul stă în miorsurile emanate de pielea oamenilor, care ghidează țânțarii înspre ea. Microbii care trăiesc pe piele joacă un rol important în producerea acestor mirosuri. De altfel, fără bacterii de piele, transpirația umană nu ar fi detectată olfactiv de către oameni, studiul sugerând că microbii ar putea face parte din sistemul imunitar al oamenilor.

Bacteriile de pe pieleO anumită „compoziţie“ a bacteriilor de pe piele ne înscrie pe lista preferinţelor ţânţarilor. În jur de o mie de miliarde de bacterii trăiesc pe pielea noastră, iar acestea dau un miros pe care insectele îl pot percepe de la 45 de metri distanţă. Doar 10% din aceste bacterii sunt întâlnite la toţi oamenii. Unii au o „colecţie“ de microbi pe care ţânţarii o găsesc interesantă.

Remedii naturale eficace pentru înţepăturile de ţânţari

Dioxidul de carbon

Ţânţarii iubesc dioxidul de carbon. Prin urmare, cu cât o persoană expiră mai mult dioxid de carbon, cu atât mai mare este riscul ca sângele ei să devină hrană pentru aceste insecte. Oamenii înalţi expiră o cantitate mai mare de dioxid de carbon decât cei scunzi, iar acesta este motivul pentru care ţânţarii înţeapă adulţii mai frecvent decât copiii. Cu cât mai mare este adultul, cu atât va fi mai atrăgător pentru insecte. Persoanele supraponderale şi obeze, dar şi femeile însărcinate sunt înţepate mai des.

Mişcarea şi căldura 

Dacă faci sport în aer liber, ţânţarii vor percepe mişcarea şi temperatura mai ridicată a corpului. Iar când alergi până ţi se taie răsuflarea, riscul să devii o ţintă pentru aceste insecte este cu atât mai mare. Explicaţia: volumul de aer expirat este mai mare, iar concentraţia de dioxid de carbon din acesta creşte şi el.