„Când mă uit în oglindă văd doi oameni”. Povestea femeii cu primul transplant facial din lume

Isabelle este prima persoană din lume care a suferit un transplant parţial de faţă, în 2005. Ea povesteşte cum i s-a schimbat viaţa de atunci. 

RomaniaTV.net
27 nov. 2012, 12:27
„Când mă uit în oglindă văd doi oameni”. Povestea femeii cu primul transplant facial din lume
Acum şapte ani, Isabelle Dinoire a devenit prima persoană din lume care a beneficiat de un transplant de faţă. Într-un interviu recent, ea povesteşte cum i s-a schimbat viaţa de la operaţie, scrie BBC.
 
„Cel mai greu e să mă regăsesc. Mă refer la persoana care eram înainte de accident. Dar ştiu că nu mai este posibil”, povesteşte Isabelle, care are 45 de ani şi este mama a doi copii.
 
„Când mă uit în oglindă, văd mereu doi oameni. Donatorul e mereu cu mine. Mi-a salvat viaţa”, spune ea.
 
Nu îi place să fie fotografiată sau filmată şi ocoleşte media. După operaţie, a petrecut câteva luni ascunsă în casă. Acum s-a mai obişnuit cu atenţia din partea media sau a oamenilor, pur şi simplu. „Dacă oamenii mă fixează cu privirea, nu mă mai interesează. Îi fixez şi eu, înapoi. Dar m-am simţit ca un animal de circ”. 
 
Crede că nu s-a schimbat între timp. „Sunt aceeaşi, dar cu altă faţă”.  
 
„Când simt că mă deprim, mă uit în oglindă şi mă gândesc la ea. Şi îmi spun că nu am voie să renunţ. Îmi dă speranţă”, spune Isabelle, referindu-se la donatoarea sa. Ea ar vrea să se întâlnească cu familia celei care i-a salvat viaţa, să le mulţumească pentru donaţia lor magică. 
 
Franţuzoaica Isabelle Dinoire este prima persoană din lume care a suferit un transplant parţial de faţă, în 2005, după ce a fost desfigurată de propriul câine, operaţia fiind efectuată de medicii de la Centre Hospitalier Universitaire Nord, din Amiens

Oameni care trăiesc cu chipul altora. Cele mai uluitoare transplanturi de faţă din istorie FOTO