Cum își pot găsi un loc de muncă absolvenții la început de drum

Finalizarea studiilor universitare este un motiv de mândrie și ușurare pentru studenți. Însă marea provocare abia începe pentru proaspeții absolvenți - intrarea pe piața muncii și obținerea unui loc de muncă bun. Acest lucru poate părea intimidant la prima vedere, având în vedere că unele companii caută candidați cu experiență solidă de muncă. Însă recrutorii sunt deschiși și către absolvenți ce vin cu forțe proaspete și mult entuziasm.
Alina Costache
15 iul. 2024, 14:55
Cum își pot găsi un loc de muncă absolvenții la început de drum

Începutul verii este perioada în care studenții termină facultatea, așadar piața locurilor de muncă primește un nou val de candidați. Aceștia trebuie să facă tranziția către viața profesională și să fie pregătiți să pună în practică noțiunile învățate de-a lungul perioadei de studii. Indiferent de domeniul în care activează, studenții trebuie să știe care sunt pașii de urmat atunci când aplică la un loc de muncă.

Jobul visat te așteaptă

Piața locurilor de muncă este foarte dinamică, așa că absolvenții de studii care abia își fac intrarea trebuie să fie pregătiți pentru un mediu alert și foarte competitiv. Așadar abilitățile de a se adapta și de învăța rapid sunt calități esențiale pentru a face față provocărilor care vin cu primul loc de muncă.

Din fericire pentru ei, companiile sunt dispuse să investească în instruirea tinerilor în cadrul companiilor, pentru a dezvolta adevărați profesioniști. Acestea știu să recunoască potențialul ridicat al proaspeților absolvenți, precum și perspectiva nouă și ideile inovatoare cu care contribuie la creșterea companiei. Așadar, fie că vorbim de cursuri, calificări suplimentare sau mentorate la locul de muncă, tinerii au multe oportunități de învățare atunci când sunt la început de drum în parcursul lor profesional.

Însă pentru a putea accesa aceste oportunități, un absolvent trebuie mai întâi să obțină locul de muncă visat. Primul pas este să-și stabilească un plan în ceea ce privește domeniul de interes și care sunt cerințele de studii sau aptitudinile necesare. Mai departe, sunt câteva etape ce trebuie parcurse pas cu pas pentru maximizarea șanselor de a fi chemat la un interviu și a obține slujba pe care și-o dorește.

 

Ce pot face proaspeții absolvenți ca să-și crească șansele de a obține un job

Proaspeții absolvenți trebuie să știe câteva noțiuni esențiale despre procesul aplicării la locurile de muncă, pentru a avea mai multe șanse de a obține jobul dorit. Înainte de toate, aceștia trebuie să stabilească care este aria lor de interes și dacă studiile absolvite sau calificările lor se potrivesc cu cariera pe care doresc să o dezvolte.

Ce pași să urmeze un absolvent în căutare de loc de muncă:

Pregătirea unui CV – alegerea unui model de CV profesional și redactarea sa corectă sunt esențiale pentru cei care vor să obțină un loc de muncă. Un Curriculum vitae trebuie să cuprindă informații esențiale ale persoanei, precum numele complet și datele de contact. Cei care nu au prea multă experiență profesională sau deloc pot pune accentul pe secțiunea de educație, pe calificările obținute și pe competențele digitale sau interpersonale. Un CV trebuie să se întindă în general pe o pagină, iar datele prezentate să fie clare, concise și să creeze o impresie pozitivă potențialilor angajatori.

Scrisoare de intenție – adăugarea unei scrisori de intenție este un pas important în procesul de recrutare. Aceasta trebuie personalizată pentru fiecare aplicație, pentru că în felul acesta recrutorii văd că absolventul a studiat cu atenție anunțul și a depus un efort pentru a fi specific. Scrisoarea de intenție trebuie să menționeze clar rolul vizat, de ce absolventul este candidatul ideal pentru post și calitățile principale ale acestuia.

Selectarea unor joburi potrivite – există numeroase website-uri de recrutare sau anunțuri în publicații specifice pentru găsirea unui loc de muncă. Platformele specifice oferă de obicei și posibilitatea de a urmări candidaturile și în ce etapa procesului de recrutare se află cererea. Alegerea mai multor medii diferite pentru găsirea locurilor de muncă este indicată pentru a avea cele mai bune șanse de a găsi anunțuri compatibile.

Trimiterea aplicației prin e-mail – cei care trimit aplicația la un job prin e-mail trebuie să țină cont de câteva reguli simple. Subiectul acestuia trebuie să fie cât mai clar, iar conținutul e-mailului trebuie să fie cât mai clar și concis, fără date inutile. Cea mai indicată este adresarea directă către managerul de recrutare și un scurt text din care să se înțeleagă din prima intenția și scopul mesajului.

Pregătirea unui interviu – absolvenții ce au fost chemați la un interviu trebuie să se pregătească temeinic pentru această etapă. Listarea clară a intențiilor și abilităților ce îi recomandă pentru acest post este esențială. De asemenea, studierea atentă a anunțului de angajare poate da indiciile cruciale despre candidatul ideal pe care îl caută compania.

 

”Voluntariatul este considerat experiență de muncă validă”, spun experții în carieră

Ce e cel mai important în procesul căutării unui loc de muncă pentru tinerii absolvenți? Să fie proactivi și să arate multă dedicare pentru domeniul de activitate ales, conform unor experți în carieră. Spre exemplu, implicarea în diverse probleme ale comunității conexe cu domeniul vizat de absolvenți este o strategie puternică. Aceștia explică: ”Dacă nu ai încă experiență practică, internship-urile și voluntariatul sunt modalități excelente de a acumula experiență relevantă și de a-ți dezvolta abilitățile. Aceste oportunități pot adăuga valoare CV-ului tău și te pot ajuta să te diferențiezi de alți candidați, mai ales în domeniile unde este concurență mare.”

Un alt sfat valoros este participarea la diverse evenimente de networking, care ajută la dezvoltarea profesională a tinerilor absolvenți. Aceste conferințe, workshop-uri sau alte adunări reprezintă ocazia perfectă pentru acești tineri să ia pulsul tendințelor din domeniu. Ei pot afla și care sunt oportunitățile, dar și provocările din domeniul ales. Acest tip de evenimente le oferă și șansa de a construi relații importante cu profesioniști din domeniu, precum mentori, potențiali angajatori sau colegi de breaslă. Oportunitățile de învățare sunt nelimitate, iar interesul demonstrat pentru domeniul pe care îl vizează va fi apreciat de către angajatori.

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, imagini incendiare cu cea mai frumoasă româncă! Cum poate să arate actrița la 37 de ani!
Fanatik.ro
Vești bune pentru sute de mii de șoferi români. Când se va putea circula pe tronsonul care unește autostrăzile
Capital.ro
Noua TAXĂ specială care se introduce. Decizia a fost luată. Cine va plăti obligatoriu
Playtech.ro
Cum se împarte un apartament când nu ești căsătorit, dacă a fost cumpărat la comun. Detaliile legale din Codul Civil
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
România nu mai e scindată între postcomuniști - anticomuniști. Politolog: „E un punct de cotitură, trăim anii 1990 din nou”
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cât de ipocrită e Meghan Markle! Cum a fost prinsă după o postare pe Instagram
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Cine sunt elevii care trebuie să plătească taxa de bacalaureat, în 2025
Cancan.ro
Piedone a rămas fără cuvinte. Unde și-au lăsat ciorapii murdari angajații unui restaurant bucureștean. Șeful ANPC a închis imediat localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins un mare actor. Lasă un gol adânc. Toți românii l-au admirat, însă boala l-a răpus: Era unic...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Breaking! Actor MORT la 45 de ani! Detalii șocante
Amendă de 2.000 de lei pentru grătare în curte: Ce prevede noua lege și cine este vizat
MediaFlux
Trump vrea să se alăture negocierilor de pace. La aceeași masă cu Putin și Zelenski
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât a costat-o renovarea pe o femeie care a cumpărat 6 case la 1 euro, în Italia