Cum îţi afectează sănătatea aerul condiţionat în exces. Dr Gindrovel Dumitra: „Bacteria Legionella poate duce la apariţia pneumoniei”

Aerul condiționat folosit în exces poate afecta serios starea de sănătate favorizând apariţia bronşitelor, infecţiilor respiratorii şi inflamaţiilor. Şi asta nu e tot.

05 iul. 2021, 12:58
Cum îţi afectează sănătatea aerul condiţionat în exces. Dr Gindrovel Dumitra: „Bacteria Legionella poate duce la apariţia pneumoniei”

Aerul condiţionat în exces poate duce la contractarea bacteriei Legionella, responsabilă de forme grave de pneumonie.

Cum îţi afectează sănătatea aerul condiţionat în exce

Dr Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, spune că aceste varianţii de temperatură creează probleme în special pacienţilor care au anumite afecţiuni cronice.

Există chiar şi o bacterie care este destul de prezentă la pacienţii care se îmbolnăvesc ca urmare a folosirii în exces a aerului, care se numeşte legionella, care poată să producă o pneumonie destul de severă”, a explicat Gindrovel Dumitra pentru Aleph News

Medicul subliniază importanţa curăţării filtrelor şi a celorlalte mecanisme din componenţa aparatului de AC.

Eu recomand ferm pacienţilor ca să folosească cu moderaţie aerul condiţionat, iar gradiantul de temperatură între aerul înconjurător şi aerul din încăpere să fie cât mai mic”, precizează dr. Gindrovel Dumitra.

Citeste si 5 plante care RACORESC casa. NU vei mai avea nevoie de aer conditionat

Aerul condiţionat favorizează transmiterea coronavirusului

Un studiu recent, publicat în Emerging Infectious Diseases, a descoperit că nouă persoane din localitatea chineză Wuhan, primul epicentru al epidemiei de coronavirus, au fost infectate cu noul virus prin simplul fapt că stăteau în apropierea unui aer condiţionat, în restaurant. Potrivit cercetătorilor, virusul a fost răspândit de o persoană asimptomatică aflată la o masă poziţionată în imediata apropiere a aparatului de aer condiţionat. Mai târziu, patru persoane de la masă au fost testate pozitiv cu COVID-19, la fel alte cinci de la mesele alăturate.

Manish Butte, medic şi profesor al departamentului de microbiologie, imunologie şi genetică moleculară de la Universitatea din California, Los Angeles, a menţionat pentru Health că, în spaţiile publice precum restaurante, birouri sau săli de fitness, aerul condiţionat poate reprezenta un potenţial risc, iar totul are de-a face cu modul în care acesta funcţionează. Aerul condiţionat circulă aerul mult mai rapid şi elimină umiditatea.

Mai puţină umiditate în aer duce la evaporare, ceea ce face ca aerosolii să se usuce şi să dispară”, spune Butte.

Aceste particule conţin în mare parte apă, dar şi agenţi patogeni precum coronavirusul. Atunci când respirăm, vorbim, tuşim sau strănutăm, aceste particule se împrăştie. Printr-o simplă tuse sunt eliminaţi circa 3.000 de aerosoli, în timp ce prin strănut se elimină aproximativ 30.000 de aerosoli.

Citeste si Aerul condiţionat, periculos pentru sănătate. Favorizează sau nu transmiterea coronavirusului?