Cum îţi ajuţi copilul să depăşească anxietatea începerii unui nou an şcolar?

Schimbarea aduce atat entuziasm, cat si emotii, si neliniste. Inceperea scolii sau inceperea unui nou an scolar este o etapa majora in viata copilului tau. Si poate aduce cu sine si o doza de anxietate. Iata cum poti sa iti ajuti copilul sa depaseasca anxietatea inceperii noului an scolar.

22 sept. 2018, 04:17
Cum îţi ajuţi copilul să depăşească anxietatea începerii unui nou an şcolar?

Tranzitiile majore sunt dificile pentru copii. Si uneori, adultii subestimeaza anxietatea cu care se poate confrunta copilul la inceperea unui nou an scolar.

Grijile si nelinistile pe care le intampina copilul sunt diferite, in functie de varsta acestuia.

Daca este vorba despre inceperea gradinitei, atunci principala grija este cea legata de separarea de parinti.

Atunci cand merge copilul in clasa zero sau incepe scoala, principala frica este cea legata de invatator: daca cel care il va instrui va fi „rau”? Daca nu o sa-i placa de el?

In urmatorii ani s-ar putea sa apara frica legata de dificultatea anului scolar.

In gimnaziu si liceu apare anxietatea legata de dorinta de a fi acceptat de colegi, de a-ti face prieteni noi, de a fi suficient de bun etc.

Daca aceste griji si nelinisti nu sunt observate la timp, nu sunt eliminate sau copilul nu primeste ajutorul, increderea, atentia, suportul necesar din partea parintilor sau ingrijitorilor, atunci acestea se dezvolta sau sunt mascate sub forma de crize de furie, absente scolare, rezultate academice slabe, depresie, agresivitate, ababdon scolar etc.

Exista o reteta despre cum am putea sa ajutam copilul cu anxietatea inceperii unui nou an scolar?

Continuarea pe superbebe.ro.