Cum îţi alegi „baba”. Ce spune despre tine „baba” aleasă şi cum îţi va fi anul în funcţie de această alegere

Tradiţia "babelor" este una veche de când lumea, însă multe femei o respectă cu sfinţenie până în ziua de azi. "Babele" trebuie alese în perioada 1-9 martie şi ele descriu felul de a fi al celei care îşi alege baba într-o anumită zi, însă, totodată, vorbesc şi despre starea sufletească şi dispoziţia care o vor însoţi tot anul.

27 feb. 2021, 15:53
Cum îţi alegi „baba”. Ce spune despre tine „baba” aleasă şi cum îţi va fi anul în funcţie de această alegere

Cum îţi alegi baba. Perioada 1-9 martie este cunoscută în popor sub denumirea de “Zilele Babelor” și face referire la venirea primăverii și Mărţişor. Babele, simbolizate de Baba Dochia, reprezintă, de fapt, ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. După moartea Babei Dochia, simbol al anotimpului rece, zilele însorite iau locul celor mohorâte.

Legenda Babei Dochia

Potrivit legendei, Baba Dochia avea o noră pe care nu o iubea mai deloc şi pe care o chinuia ori de câte ori se ivea oacazia. Într-o zi de 1 martie, Baba Dochia şi-a trimis nora la râu să spele lâna şi să o transforme din neagră în albă. Tânăra a fost ajutată de un înger, care i-a dat o floare albă şi care i-a spus să spele lâna cu ea. La întoarcere, Baba Dochia a văzut floarea din mâna nurorii şi a crezut că a venit primăvara, astfel încât a decis să plece cu oile la munte.

Baba Dochia a îmbrăcat nouă cojoace de blană şi a plecat cu oile pe munte. Însă Babei îi era din ce în ce mai cald, astfel că renunţa pe rând la câte un cojoc. Când a dezbrăcat şi ultimul cojoc, a venit gerul, iar Baba Dochia a îngheţat. Se spune că Dumnezeu a transformat-o atunci în stâncă, împreună cu oile. Se crede că acestea sunt, de fapt, “Babele” din Munţii Bucegi.

Semnificaţia babelor

În această perioadă, fiecare femeie poate să îşi aleagă o zi, adică o “babă”, iar în funcţie de vremea din ziua aleasă, va afla cum va fi anul respectiv pentru ea. După această dată încep Moșii, perioadă în care este rândul bărbaţilor să îşi aleagă câte o zi.

Citeste si  Ce nu e bine să faci până în 9 martie

În primele zile ale lunii martie, vremea este schimbătoare: temperaturile ridicate pot alterna cu temperaturile scăzute, iar zilele însorite pot alterna cu zile friguroase şi înnorate. Aceste zile „vorbesc” despre felul de a fi al femeilor care şi-au ales „baba” într-o anumită zi şi, în acelaşi timp, anticipează starea de spirit, norocul şi predispoziţia fiecăreia în tot restul anului.

Se spune că vremea din aceste zile relevă starea lăuntrică şi bunătatea sufletească a fiecărei persoane. Astfel, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceşte, omul este voios şi bun la suflet şi îi va merge bine tot anul următor. În schimb, dacă vremea este întunecată, acela nu va fi un om bun la suflet şi va fi supărăcios tot anul. Pe de altă parte, se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie”, spune  muzeografulPaula Popoiu, director al Muzeului Satului din Bucureşti, potrivit ziarulunirea.ro

Cum îţi alegi baba

Există două modalităţi prin care îţi poţi alege baba: fie alegi aleatoriu o zi cuprinsă între 1-9 martie, fie o alegi în funcţie de ziua naşterii. Concret, dacă eşti născută între zilele de 1 şi 9 ale lunii, îţi alegi baba exact în ziua în care eşti născută. Dacă, însă, eşti născută în orice zi începând cu 10 ale lunii, aduni cele două cifre ale zilei de naştere, iar numărul obţinut reprezintă ziua în care este baba ta. Spre exemplu, dacă eşti născută pe 25 mai, baba ta va fi 7 martie. Dacă eşti născută într-o zi de 29, aduni 2 cu 9, apoi aduni încă o dată cifrele care alcătuiesc suma celor două, adică 11 (1 plus 1). Aşadar, baba ta va fi pe 2 martie.

Citeşte şi Prognoza meteo lunară. „Babele” aduc vreme schimbătoare în martie 2021

Se spune că dacă afară este frig şi întunecat, vei avea un an mai prost, dar dacă în ziua aleasă va fi cald şi soare, anul va fi unul minunat. De asemenea, dacă în ziua aleasă vremea este ploioasă şi mohorâtă, avem de-a afce cu o persoană morocănoasă, capricioasă, tot timpul nemulţumită şi pusă pe scandal. Însă dacă vremea este însorită, femeia care şi-a ales baba în acea zi este serenă, binedispusă tot timpul şi ştie să facă faţă necazurilor cu zâmbetul pe buze, nelăsându-se copleşită de ele.