Cum îţi dai seama că ai colesterolul mare. Simptomul neobişnuit care te trimite direct la medic

Potrivit studiilor realizate de oamenii de ştiinţă, există un simptom neobişnuit care îţi poate transmite că ai colesterolul ridicat. Acest simptom este legat de miros.

16 mai 2022, 17:26
Cum îţi dai seama că ai colesterolul mare. Simptomul neobişnuit care te trimite direct la medic

Cum îţi dai seama că ai colesterolul mare. Creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă în cazul persoanelor care au colesterolul mare, motiv pentru care este bine să-l ţinem sub control şi să mergem urgent la medic în momentul în care simţim că ceva nu este în regulă.

Cum îţi dai seama că ai probleme cu colesterolul. Mergi urgent la medic dacă ai acest simptom

Colesterolul este o substanță cearoasă care se găsește în sânge şi care îndeplinește mai multe funcții importante, principala dintre ele este construirea celulelor sănătoase, potrivit doctorulzilei.ro. Medicii avertizează că persoanele care au colesterolul mare riscă să aibă probleme cu inima. Din păcate, colesterolul ridicat poate fi depistat, de obicei, cu ajutorul unui test de sânge.

Citeşte şi Ce boli ascunde banala durere de cap. Nu ignora semnele!

Cu toate acestea, un studiu publicat în 2020 în jurnalul Laryngoscope a arată că există o legătură neobişnuită între nivelul ridicat de colesterol și „percepția mirosului fantomă”. Percepția mirosului fantomă a fost definită ca un raport al unui miros neplăcut, rău sau de arsură atunci când nu există nimic.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au fost analizate datele colectate în perioada 2011-2014, în cadrul Sondajului național de examinare a sănătății și nutriției din Statele Unite, rezultând un eșantion reprezentativ la nivel național de 7.417 adulți cu vârsta de 40 de ani și mai mult.

Cei care au luat parte la studiu au raportat afecțiuni vasculare, inclusiv istoric de accident vascular cerebral. De asemenea, a fost măsurat colesterolul total. Printre descoperirile făcute a fost că adulții cu colesterol ridicat diagnosticat, dar controlat, au raportat mirosuri fantomă mai frecvent decât cei fără colesterol ridicat.

Accidentul vascular cerebral a fost asociat cu o probabilitate cu 76% mai mare de percepție a mirosului fantomă. Adulții cu hipertensiune arterială diagnosticată, dar controlată, au raportat mirosuri fantomă mai frecvent decât cei fără hipertensiune arterială, mai arată sursa citată mai sus.

Oamenii de ştiinţă au mai observat că există o șansă de trei ori mai mare de percepție a mirosului fantomă în rândul adulților cu vârsta de 60 de ani cu diabet, dar numai în rândul celor care folosesc insulină și medicamente orale.

„Accidentul vascular cerebral, angina pectorală, insuficiența cardiacă congestivă, hipertensiunea arterială bine gestionată și colesterolul ridicat bine gestionat sunt asociate cu percepția mirosului fantomă”, au concluzional oamenii de ştiinţă.

Citeşte şi Pachetele medicale de prevenţie, obligatorii din 2023. Românii care nu merg la medic ar putea fi sancţionaţi