Cum îţi dai seama că ai primit o factură greşită la gaze sau energie electrică? Sfaturile lui Virgil Popescu: „Nu e normal să emiţi facturi eronate”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri seara, că deocamdată autorităţile nu ştiu care este numărul real al facturilor întocmite greşit la gaze naturale sau energie electrică.

19 ian. 2022, 21:30
Cum îţi dai seama că ai primit o factură greşită la gaze sau energie electrică? Sfaturile lui Virgil Popescu: „Nu e normal să emiţi facturi eronate”
Virgil Popescu

Virgil Popescu le-a dat românilor mai multe sfaturi prin care îşi pot da seama că au primit o factură greşită la gaze sau energie electrică.

„O factură poţi să-ţi dai seama că este eronat întocmită dacă ţi se pare că preţul este diferit, mai mare decât plăteai în mod curent sau în perioada similară a anului trecut.

Dacă nu are nici plafonare şi nici compensare, atunci sigur, de principiu, factura nu este în conformitate cu legea, dar există şi o situaţie în care plafonarea şi compensarea nu se aplică, dar preţul din factură este preţ vechi, la nivelul contractului de anul trecut, şi atunci nu necesită plafonare şi compensare”, a declarat Virgil Popescu, la TVR1.

Citeşte şi: O pensionară din Vaslui a primit o factură la gaze de peste 6 milioane de euro! A semnalat greşeala, dar a primit tot o factură umflată

Cum îţi dai seama că ai primit o factură greşită la gaze sau energie electrică?

„Primul indiciu. E clar! Factura este mai mare la acelaşi consum, pentru că evident, dacă ai consumat mai mult, nu poţi să-ţi dai seama decât dacă te uiţi la preţul unitar.

Dacă nu ai în factură plafonarea şi compensare, deja e foarte probabil ca factura să fie eronat făcută, să nu îndeplinească condiţiile din lege şi să nu fie aplicate mecanismele de compensare”, a mai spus ministrul Energiei.

Virgil Popescu explică de ce a fost oprită debranşarea. „Există riscul poziţiei dominante a furnizorului de a abuza asupra clientului”

„În această situaţie, pentru a evita solicitarea din partea consumatorului, clientului, am adoptat azi în şedinţa de Guvern o OUG prin care obligăm, e imperativ obligaţia furnizorilor de a reface facturile în termen de 15 zile, de a nu percepe penalităţi şi de suspenda la plată aceste facturi până când ele vor fi refăcute, tocmai pentru a nu pune oamenii pe drumuri.

Sunt convins că furnizorii vor face acest lucru. Avem informaţii din piaţă că toţi deja începuseră să-şi recalculeze facturile întocmite eronat.

Mai mult, am oprit debranşarea sau sistarea furnizării energiei electrice şi a gazului natural pentru toţi clienţii casnici pe perioada de valabilitate a acestei legi.

De ce am oprit-o? Pentru că un număr foarte mare de facturi au fost emise, există riscul poziţiei dominante a furnizorului de a abuza asupra clientului şi de a-l presa sub ameninţarea debranşării să o achite. Ori, acest lucru nu vrem să se întâmple pentru că nu e normal să emiţi facturi eronate şi apoi să abuzezi de această poziţie”, a mai spus Virgil Popescu.

De asemenea, ministrul Energiei a spus că deţine doar date parţiale de la ANPC şi ANRE privind facturile greşite.

„Un milion, două milioane (de facturi greşite)… Mai mult date nu am pentru că rapoartele finale de control nu au venit încă. Nu s-au finalizat toate controalele; un furnizor mare care a greşit facturile.

Pe de altă parte spune că foarte multe facturi nu trebuie plafonate şi compensate la ei pentru că preţul este în contracte neschimbat şi nu necesita acest lucru. De aceea, nu pot să estimez câte vor fi refăcute”, a mai spus Popescu, la TVR1.

Citeşte şi: 2,2 milioane de facturi greșite, descoperite la un singur furnizor de energie. ANPC a dat amenzi de 645.000 lei