Cum îți dai seama din timp că ai Covid-19. Acest simptom este un prognostic bun al bolii

Pierderea mirosului este nu doar unul dintre factorii de diagnosticare timpurie a COVID-19, ci şi simptomul unui prognostic bun al bolii, potrivit unui studiu realizat în Spania, relatează EFE.

16 mart. 2021, 09:17
Cum îți dai seama din timp că ai Covid-19. Acest simptom este un prognostic bun al bolii

Covid-19 are multe simptome. Cel mai comun este lipsa mirosului, dar, paradoxal, acesta poate fi un semn bun pentru cei infectaţi cu coronavirusul. Cu ajutorul acestui studiu realizat în numeroase centre şi cu participarea a 5.868 de pacienţi internaţi, cercetătorii spanioli au descoperit că, deşi constituie încă un mister, anosmia – pierderea mirosului – acţionează şi ca un pronostic bun pentru evoluţia acestei boli.

“Aceste rezultate au multe implicaţii, de la evaluarea iniţială a pacienţilor şi până la capacitatea de a înţelege fiziopatologia. Este posibil ca invazia epileliului nazal să activeze o imunitate adecvată, evitând astfel furtuna de citokine”, a explicat Jesus Porta-Etessam, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii Complutense din Madrid (UCM) şi principalul autor al studiului.

Pe lângă identificarea anosmiei ca factor ce favorizează un pronostic bun al bolii, cercetătorii madrileni au descoperit că disfuncţiile olfactive şi gustative sunt mai frecvente la femei (12,41% comparativ cu 8,67%), la cei cu vârste sub 65 de ani şi la pacienţi cu patologii renale, pulmonare, cardiace şi oncologice.

Rezultatele obţinute asupra unuia dintre simptomele cele mai timpurii de COVID pot servi drept criteriu în momentul clasificării pacienţilor sau luării unor decizii terapeutice, potrivit unui comunicat difuzat luni de Universitatea Complutense din Madrid (UCM).

Concluziile acestui studiu pot servi şi la elaborarea “indicilor de risc” care anticipează o eventuală complicare a bolii, ceea ce, potrivit profesorului Porta-Etessam, ar fi foarte util la momentul observării, tratării sau externării pacienţilor, scrie Agerpres.

Ce să faci cu o noapte înainte de vaccinare. Toți românii trebuie să știe asta!

La acest studiu au participat pe lângă UCM şi Spitalul Clinic San Carlos din Madrid, spitalele madrilene Infanta Sofia, Nuestra Senora de America, Puerta de Hierro sau Getafe; spitalele universitare Clinico din Valladolid, Virgen de La Arraixaca din Murcia şi Alvaro Cunqueiro din Vigo, alături de Instituto de Cardiología y Cirugía Cardiovascular din Havana (Cuba); Hospital General del Norte de Guayaquil IESS Los Ceibos (Ecuador) şi Clinica San Carlo din Milano (Italia).

Cele mai frecvente simptome ale Covid-19:
febră,
tuse seacă,
oboseală.

Simptome mai puțin frecvente ale Covid-19:

  • dureri de cap și dureri musculare,
    durere în gât,
    diaree,
    conjunctivită,
    dureri de cap,
    pierderea gustului sau a mirosului,
    o iritație la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la mâini sau de la picioare.

Simptome grave ale Covid-19:

dificultăți de respirație sau dispnee,
durere sau presiune toracică,
incapacitatea de a vorbi sau de a se mișca.

Dacă prezentați simptome grave, consultați imediat medicul. Sunați în prealabil.

Persoanele cu simptome ușoare care nu au alte probleme de sănătate trebuie să se autoizoleze.

Din momentul în care o persoană este infectată cu virusul, durează în medie 5-6 zile până să apară simptomele; totuși, poate dura și până la 14 zile.