Cum îţi poţi recupera permisul auto suspendat. Artificiul la care pot recurge doar unii şoferi

Şoferii care au rămas fără permis pentru o perioada de 60 sau 90 de zile au posibilitatea de a reveni mai repede la volan. O porţită legală le permite acest lucru. 

17 sept. 2021, 14:58
Cum îţi poţi recupera permisul auto suspendat. Artificiul la care pot recurge doar unii şoferi

Şoferii care au rămas fără permisul auto pentru o perioada de 60 sau 90 de zile pot obtine reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile in urma sustinerii unui examen teoretic. De aceasta reducere pot beneficia doar conducatorii care detin permis de conducere de mai mult de un an si care nu au beneficiat de aceasta metoda de reducere in ultimii 3 ani.

Sustinerea examenului teoretic se face in resedinta de judet unde s-a emis permisul de conducere, iar dupa sustinerea si promovarea sa, actele doveditoare se vor trimite pe raza Inspectoratelor de Politie Judetene in care a fost savarsita fapta, potrivit stiri.acasa.ro.

„Examenul teoretic poate fi sustinut doar in primele 30 de zile de la data la care a intrat in vigoare suspendarea dreptului de a conduce un vehicul, nu retinerea propriu-zisa a permisului. Astfel, in cazul in care ti-a fost retinut permisul, insa ai primit o dovada de circulatie cu o valabilitate de 15 zile, examenul se sustine la 30 de zile de la data expirarii dovezii de circulatie”, au explicat specialistii de la Autovit.

Citeşte şi: Focuri de armă în Capitală. Poliţiştii au prins un şofer care nu avea permis şi nu voia să oprească

Pot cere reducerea perioadei de suspendare a permisului auto şoferii care au încălcat următoarele reguli de circulaţie:

  • nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale;
  • depasirea sau trecerea pe culoarea rosie a semaforului;
  • nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere;
  • circulatia pe sens opus, cu exceptia cazului in care se efectueaza o manevra de depasire;
  • conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, atunci cand fapta nu este incadrata drept infractiune;
  • nerespectarea restrictiilor de circulatie pe un anumit segment de drum.

De asemenea, au dreptul de a cere reducerea perioadei de suspendare şoferii care au depasit cu 50 km/h viteza regulamentara, insa doar prin indeplinirea a doua conditii: viteza cu care soferul a circulat sa nu fie mai mare de 70 km/h şi daca viteza de deplasare a fost mai mare cu 70 km/h, soferul sa nu fi fost sanctionat in ultimele 12 luni pentru aceeasi abatere.

Citeşte şi: Stareța unei mănăstiri din Argeș a rămas fără permis după ce a fost prinsă conducând cu 103 km/h în localitate