Cum l-au luat prin surprindere înscrierile în clasa I şi cea pregătitoare pe ministrul Cătălin Baba

Ministrul demis al Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat, vineri, că situaţia de la Colegiul Goethe l-a luat prin surprindere, pentru că a apărut un număr mare de etnici germani, iar soluţia ar fi identificarea unor clase în şcolile din apropierea liceului pentru a răspunde tuturor solicitărilor, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
04 mai 2012, 10:51
Cum l-au luat prin surprindere înscrierile în clasa I şi cea pregătitoare pe ministrul Cătălin Baba

Cătălin Baba a spus, cu ocazia prezentării bilanţului mandatului său de ministru al Educaţiei, că pentru rezolvarea problemei de la Colegiul Goethe din Capitală ar trebui identificarea licee din apropiere care au spaţii libere şi să se organizeze acolo clase pentru elevii care nu sunt etnici germani, dar care doresc să studieze în limba germană.

Demnitarul a precizat că există o cerere foarte mare în acest sens, iar această soluţie ar putea fi pusă în practică începând cu anul şcolar viitor.

Cătălin Baba a spus că probleme privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I au apărut la nivelul Capitalei, unde primarii ar trebui să găsească soluţii pentru identificarea unor terenuri pe care să se poată construi şcoli.

„Mulţi tineri s-au mutat în Bucureşti şi multă populaţie tânără care are copii s-a adunat aici. Toţi primarii au făcut eforturi, dar este complicat şi va trebui făcut un program pentru noi şcoli şi grădiniţe. Problema este legată de identificarea unor terenuri mai mari”, a precizat Cătălin Baba.

Cătălin Baba a mai spus că procedura de repartizare este corectă, nu există disfuncţionalităţi în funcţionarea mecanismului, dar a recunoscut că au existat unele scăpări, mai ales în Bucureşti.

Demnitarul a declarat că nu există cazuri de părinţi care să fi divorţat pentru a-şi putea înscrie copiii la o anumită şcoală, dar au fost situaţii în care aceştia au scos certificate de handicap pentru copii.

„Dacă nu schimbăm metodologia, ne vom confrunta cu aceleaşi probleme şi anul viitor”, a spus Baba.

Ministrul demis al Educaţiei a precizat că aştepta ca cea de-a patra etapă de înscriere în clasa pregătitoare şi în clasa I să se încheie pentru a discuta cu părinţii şi directorii de şcoli în vederea găsirii unor soluţii pentru flexibilizarea sistemului.

Cătălin Baba a mai spus că acest sistem trebuie să ţină cont de două principii, respectiv distanţa şcolii faţă de casă şi dreptul părintelui de a alege şcoala.

A patra şi ultima etapă de înscriere în clasa pregătitoare şi în clasa I, pentru anul şcolar 2012-2013, începe miercuri, până în 18 mai urmând să fie înmatriculaţi toţi copiii.

Înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I în anul 2012 a fost marcată de fenomenul schimbării formale a domiciliului, unii părinţi alegând această metodă pentru a reuşi să-şi înscrie copilul la şcolile preferate, dar şi de fenomenul declarării etniei germane pe propria răspundere, criteriu stabilit pentru acceptarea copiilor la Colegiul german Goethe din Bucureşti.

Astfel, au apărut situaţii de părinţi cu dosare respinse care au făcut plângere împotriva celor care au susţinut că sunt de etnie germană, contestând declaraţiile pe propria răspundere în acest sens ale celor din urmă. Problema a fost comentată chiar şi de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba anunţând că va analiza posibilitatea ca din anul şcolar viitor colegiul bucureştean să cuprindă clase în care germana este limbă modernă.

Poliţiştii bucureşteni verifică dacă unii părinţi au folosit documente false la înscrierea copiilor la Colegiul Goethe din Capitală.

Şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a deschis o anchetă pentru a stabili dacă modul de înscriere a copiilor la Colegiul german Goethe din Capitală a fost sau nu bazat pe criterii discrimnatorii, au declarat, pentru Mediafax, surse din instituţie.

Potrivit surselor citate, ancheta CNCD a fost declanşată ca urmare a unei sesizări primite din partea unui avocat care a dorit să-şi înscrie copilul la Colegiul Goethe, în martie anul acesta.