Cum ne afectează carnea de pui sănătatea. Numeroasele afecțiuni pe care le putem dezvolta din cauza hormonilor de creștere

Cu toate că poate părea ireal, mult iubita și preferata carne de pui ar putea să ne pună în pericol sănătatea. Hormonii de creștere folosiți în industrie au dus la degradarea acestui sortiment.

05 mai 2023, 13:19
Cum ne afectează carnea de pui sănătatea. Numeroasele afecțiuni pe care le putem dezvolta din cauza hormonilor de creștere

Carnea de pui este una dintre favoritele oamenilor, în special a celor mici. În trecut, aceasta reprezenta o sursă importantă de proteine și vitamine, fiind considerată o opțiune sănătoasă, dat fiind ca are un conținut redus de grăsimi. Totuși, acum acest lucru nu mai este chiar valabil, ba chiar acest tip de carne poate reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră.

Citește și: Carnea friptă la grătar dă naștere unor substanțe cancerigene. Avertismentul unui cunoscut nutriționist, de 1 Mai

Conform noilor studii făcute de mai mulți specialiști din domeniul sănătății publice, în prezent, carnea de pui conție de șase ori mai multă grăsime decât avea cu 150 de ani în urmă. Mai mult, acum pui sunt hrăniți și injectați cu hormoni de creștere, despre care s-a aflat că au potențial cancerigen ridicat. Acești hormoni sunt prezenți în aproape toată carnea de pui comercializată.

Totuși, carnea de pui are și beneficiile ei, printre care faptul că o porție de carne își oferă jumătate din necesarul zilnic de proteine, care reprezintă acei nutrienți extrem de importanți pentru organismul nostru care se ocupă cu transformarea grăsimilor în energie și cu prevenirea pierderii masei osoase.

Mai mult, aceasta este bogată în vitamina B, ceea ce îi conferă propietăți energizante. Această vitamină este esențială pentru procesarea carbohidraților și pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, carnea de pui poate să contribuie la creșterea imunității, dat fiind că în compoziția ei se regăsește și seleniu, un mineral care stimulează secreția de glutation, numit „antioxidantul miraculos” sau „proteină vieții”.

La ce pericole ne expunem atunci când mâncăm carne de pui

Cu toate că am văzut că există numeroase beneficii ale consumului acestui tip de care, studiile arată că modul în care funcționează astăzi industria degradează calitatea cărnii. Folosirea hormonilor pentru creșterea porcilor, vitelor, oilor, găinilor, curcanilor și a altori păsări poate duce la creșterea riscului de cancer de sân la femei, cancer de prostată sau cancer digestiv.

Poate că cel mai folosit hormon de creștere este estrogenul. Expunerea frecventă la acest hormon poate duce la dereglări hormonale și metabolice, în special la copii și adolescenți. Aceștia se pot confrunta cu pubertate precoce, celulită la vârste fragede și creștere în greutate. La adulți, carnea de pui cu hormoni provoacă obezitate.

Mai mult, studiile au mai arătat că anumite sortimente de carne de pui pot fi infectate cu o tulpină a bacteriei Escherichia coli, rezistență la antibiotice, care poate cauza infecții ale vezicii urinare la femei.Bacteria poate ajunge în corpul omului prin simplă manipulare a cărnii de pui, înainte de prepararea ei, scrie site-ul sfatul medicului.

Citește și: A fost diagnosticată cu cancer de la ceea ce credea că e un simplu coș. A sângerat o săptămână: „Am fost în stare de șoc”