Cum ne otrăvim pământurile. Specialiştii în agricultură trag un semnal de alarmă

România ar putea rămâne fără solul fertil pentru care este lăudată în întreaga Europă. Analiza îi aparţine fostului ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, care atrage atenţia că resposabili de acest lucru sunt chiar agricultorii români, care aplică gresit îngrăşământul.

11 mart. 2015, 08:35
Cum ne otrăvim pământurile. Specialiştii în agricultură trag un semnal de alarmă

Cea mai mare greşeală pe care agricultorul român o face, în viziunea fostului ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, este să aplice îngrăsământ fără a analiza înainte tipul de solului, iar asta duce la acutizarea problemelor deja existente.

Mai mult, Valeriu Tabără chiar cataloghează acest comportament ca fiind o crimă pentru sol, atâta vreme cat tratarea este făcută după ureche. „Aici este o problemă de educaţie nu de echipare tehnologică„, a susţinut Valeriu Tabară, la România TV.

În acest punct apare si un paradox, desi ţara noastră se laudă cu cele mai fertile terenuri din Europa, nu avem totusi capacitatea de a le utiliza eficient, încat sa ne producem singuri mâncarea de care avem nevoie. Una dintre explicatii ar fi faptul că România a aruncat peste 4 milioane de euro pe studii care nu au facut o radiografie a solului şi cum trebuie tratat. Astfel, ţara noastră foloseşte de cinci ori mai puţin îngrăşământ la hectar decât media europeană, de aici şi eficienţa scazută în agricultura.