Cum ne protejează hainele de razele solare

Care este cel mai bun mod de a te proteja de razele nocive ale soarelui, stiind ca trebuie sa mergem la serviciu, sa ne ducem copiii la gradinita sau scoala, sa calatorim etc. Raspunsul specialistilor este simplu: cu ajutorul hainelor!

RomaniaTV.net
26 iun. 2018, 07:45
Cum ne protejează hainele de razele solare

Hainele sunt cea mai la indemana modalitate de a ne proteja de razele ultraviolete. Bineinteles ca nu toate sau orice fel de haine sunt la fel sau ne pot proteja eficient. Atunci care sunt cele mai potrivite haine care ne pot proteja de soare?

Parerea specialistilor este ca daunele cauzate de expunerea la soare se acumuleaza de-a lungul timpului si ca astfel cresc riscurile procesului de imbatranire prematura, de afectiuni ale pielii si chiar si de cancer, scrie skincancer.org. Iar in cazul copiilor ar trebui sa fim si mai precauti!

Cel mai bun sfat este: cu cat acoperim pielea mai mult, atunci cand ne expunem la soare, mai ales in orele nepotrivite, cu atat mai bine.

O camasa cu maneci lungi acopera mai bine pielea decat o camasa cu maneci scurte.

Un tricou care acopera gatul, ofera clar o protectie mai mare, spre deosebire de un maiou care nu acopera gatul.

O palarie cu boruri largi este mai potrivita decat o sapca.

Pantalonii lungi acopera mai bine pielea spre deosebire de pantalonii scurti.

Dar chiar daca poti avea fiecare centimetru a corpului acoperit, daca hainele pe care le porti, lasa razele soarelui sa treaca lejer prin ele, atunci realizezi ca hainele nu iti ofera chiar protectia dorita?

Cu cat tesatura este mai densa, cu atat ar oferi mai multa protectie. Practic, cu cat sunt mai mici spatiile intre fibre, cu atat este mai bine (de exemplu, denimul sau flanelul, dar si twill-ul, bumbacul acela mai dens, mai „batut”, fibra, vascoza, inul etc).

Destul de bune pentru protectia solara sunt si tesaturile de genul: lana, bumbacul si nylon-ul. Multi considera ca tesaturile sintetice, precum polyesterul, lycra si acrylic-ul nu ofera suficienta protectie, dar este gresit! Deseori acestea ofera mai multa protectie decat bumbacul alb sau tesaturile semi-sintetice lucioase precum „celuloza”. Dar este important sa se tina cont nu doar de tesatura, ci si de densitatea si greutatea tesaturii, dar si de culoare etc. De exemplu, matasea, clar va oferi o protectie impotriva razelor ultraviolete mai redusa, in comparatie cu bumbacul mai dens, nu-i asa?

Culorile inchise au tendinta sa absoarba mai multe raze UV. De asemenea, cu cat este mai viu colorata textura, cu atat protectia este mai mare. Da, un tricou galben aprins va fi o protectie mai buna, in comparatie cu un tricou din aceeasi tesatura, avand aceeasi textura, dar cu alta nuanta – galben pal.

Exista numerosi producatori care ofera haine cu protectie solara! Da, ai citit bine. De aceea, indicat ar fi sa cauti haine cu etichete UPF (haine cu factor de protectie solara).

Cititi continuarea pe superbebe.ro.