Cum ne putem întări organismul pentru a preveni instalarea gripei şi a virusurilor

Sănătatea noastră depinde în mare măsură de eficiența sistemului nostru imunitar. Dacă ai un sistem imunitar puternic, chiar dacă se întâmplă să intri în contact cu un virus, fie îl poți elimina înainte de a avea simptome, fie organismul va putea lupta cu boala fără să fie anihilat.

RomaniaTV.net
13 mart. 2020, 06:50
Cum ne putem întări organismul pentru a preveni instalarea gripei şi a virusurilor

Pe cât este de important sistemul imunitar, pe atât este de sensibil. De altfel, o ceartă de câteva minute sau o sticlă de suc ne pot afecta în mod considerabil capacitatea de apărare împotriva gripei și a virușilor de orice fel. În același timp, un simplu zâmbet poate ajuta la normalizarea sistemului imunitar.

Nu putem controla totul, dar putem face anumite lucruri pentru a fi mai puțin vulnerabili în fața unor amenințări precum este gripa sau coronavirusul.

Scăderea imunității poate fi cauzată de numeroși factori, dintre care îi vom enumera pe cei mai comuni:

  • Stresul este responsabil pentru 90% dintre toate formele de boală. Momentele de stres cronic sunt percepute de către organism ca fiind un pericol iminent, fapt pentru care suspendă temporar anumite funcții, cum ar fi sistemul imunitar sau sistemul reproductiv. În același timp, sistemul endocrin eliberează cortizol – un hormon al cărui rol este scăderea inflamației, dar al căror efecte secundare pot fi stimularea dezvoltării tumorilor, creșterea infecției și degradarea anumitor țesuturi și așa mai departe.

  • Lipsa somnului cauzează scăderea celulelor T, care ar trebui să ne apere de gripă și de alți viruși. Pe de altă parte, atunci când suferim de o anumită afecțiune, organismul are o capacitate sporită de a lupta contra bolii în timp ce dormim și avem febră. Cercetătorii spun că un somn de calitate este esențial pentru toate funcțiile organismului nostru, atât când suntem sănătoși, cât și atunci cânt suntem bolnavi.

  • Sedentarismul și obezitatea sunt doi inamici bine-cunoscuți al omului modern. Știm, din punct de vedere statistic, că stilul de viață sedentar dublează riscul bolilor cardiovasculare, al diabetului, în timp ce obezitatea crește riscul de apariție al hipertensiunii, osteoporozei, depresiei etc. În plus, persoanele active, care stau mai puțin de 7 ore pe zi pe scaun, au șanse mai mici de a dezvolta anumite forme de cancer. Cu toate că se știu aceste lucruri, OMS estimează că undeva între 60% și 85% dintre pământeni sunt sedentari.

  • Consumul de alcool și tutun poate avea efecte devastatoare pentru organism. Alcoolul dezactivează o parte a sistemului imunitar pentru o perioadă de cel puțin 24 de ore și provoacă deshidratare, în timp ce fumatul reduce efectiv numărul anticorpilor. În egală măsură, poluarea atmosferică poate suprima activitatea limfocitelor, responsabile pentru reducerea inflamației din corp.

  • Nutriția defectuoasă poate determina slăbirea imunității în două feluri. În primul rând, poate fi vorba de o alimentație săracă în vitamine și minerale, care nu îi oferă organismului resursele de care are nevoie pentru a funcționa în parametri optimi. În al doilea rând, poate fi vorba despre consumarea unor alimentare care afectează buna funcționare a corpului, ca de exemplu zahărul. Consumul a unei cantități de 100 de grame de zahăr reduce capacitatea de lupă a celulelor albe timp de 5 ore. Această cantitate se regăsește în aproximativ 1 litru de băutură răcoritoare.

  • Anumite afecțiuni, precum și înaintarea în vârstă pot, de asemenea, să reducă eficiența sistemului imunitar. Pe lângă bolile de deficit imun, alergiile, bolile autoimune, intoxicările cu metale grele și alte substanțe, orice boală are un efect asupra mecanismului de apărare al organismului uman, chiar și o răceală banală. Totodată, statisticile au demonstrat că persoanele mai în vârstă tind să fie mai puternic afectate de infecțiile respiratorii, precum gripa și pneumonia, lucru datorat scăderii numărului de celule T odată cu înaintarea în vârstă.

Iată câteva lucruri pe care poți să le faci pentru a-ți întări imunitatea și a prevenit îmbolnăvirea:

  • Dormi 8 ore pe noapte, iar dacă programul nu îți permite, recuperează somnul pierdut în oricare parte a zilei. Dacă dormi noaptea 7 ore și tragi un pui de somn de 30 de minute ziua, ai putea să ai parte de un efect similar. De asemenea, este contraindicat să ai parte de două nopți cu somn incomplet consecutive, așa că nu neglija zilele din cursul săptămânii, cu gândul de a „recupera” în weekend, pentru că efectul nu va fi unul pozitiv pentru organismul tău.

  • Consumă fructe și legume, pentru că sunt cea mai bună sursă de minerale și vitamine.Nu uita însă căfructele nu se mănâncă după masă, ci cu cel puțin 30 de minute înaintea mesei, pentru a preveni fermentația și balonarea. Este indicat să introduci în alimentația ta, în cantități moderate, alimente sănătoase precum: miere, propolis, usturoi, ceapă, ghimbir, cătină, afine și așa mai departe. În același timp, evită excesul de sare, produsele procesate și dulciurile. Orientează-te către mâncare gătit fără conservanți și aditivi.

  • Fă exerciții cel puțin 15 minute pe zi. Chiar dacă stai la birou 8 ore pe zi, nu ai nici o scuză să nu faci puțină mișcare în casă sau pe stradă: Urcă pe jos scările de la bloc sau de la serviciu, mergi pe jos o stație de autobuz, etc. Poți face orice tip de exerciții, cu sau fără accesorii sau echipamente. Important este să le faci cu regularitate.

  • Evită situațiile stresante. Oamenii se pot confrunta cu diverse situații stresante acasă, la serviciu sau în alte împrejurări. Unele dintre acestea pot fi evitate, iar altele nu. Totuși, trebuie să faci ceea ce depinde de tine să eviți supărările și lucrurile care te irită. Spre exemplu, ar fi indicat să nu mai frecventezi sălile de jocuri dacă ești deseori stresat de faptul că ai putea fi văzut acolo sau de anumiți indivizi. În schimbi poți juca jocurile tale preferate la casinoul Fortuna online, în confortul propriei locuințe. Încearcă să petreci 30 de minute în aer liber, făcând o plimbare într-un parc sau să te înscrii la anumite cursuri care îți vor permite să uiți de problemele cotidiene și să te destresezi. Rugăciunea este, de asemenea, un bun remediu pentru stres.

  • Fă o cură cu probiotice. Microflora unui om sănătos, adică cantitatea de bacterii benefice pe care ar trebui să le avem în organism este de 2 kilograme. Bacteriile prietenoase reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar, întrucât inhibă colonizarea și proliferarea bacteriilor patogene. Cele mai bune surse de probiotice sunt produsele fermentate nepasteurizate. De aceea, o cură de 3-4 săptămâni pe an, cu iaurt de casă, poate fi extrem de benefică pentru refacerea florei intestinale și cu atât mai importantă după orice tratament cu antibiotice, care ucid o bună parte dintre aceste celule bune.