Cum păcălesc marile companii copiii, pentru a deveni dependenți de alimente toxice. Studiul care îndeamnă guvernele să ia măsuri urgente

Marile companii producătoare de dulciuri apelează la strategii care mai de care mai imorale pentru a convinge copiii să consume cele mai nesănătoase produse. Tinerii sunt manipulați prin diverse trucuri de marketing, permise de lege, avertizează CNN. Bugetele pentru promovare sunt imense.

11 mai 2023, 17:15
Cum păcălesc marile companii copiii, pentru a deveni dependenți de alimente toxice. Studiul care îndeamnă guvernele să ia măsuri urgente

Principalele artificii de marketing utilizate de marile companii sunt utilizate la ambalaje. Un scris colorat și desene animate pe ambalaj reprezintă deseori un indiciu bun că respectivul produs conține o mulțime de substanțe toxice, cancerigene și că are în componență prea puțini nutrienți.

Studiile din ultimii ani au demonstrat că produsele concepute astfel încât să fie atractive pentru cei mici au un conținut mai mare de zahăr și mic de nutrienți, susține PLOS One.

„Din păcate, am constatat, de asemenea, că aceste produse sunt, de cele mai multe ori, foarte nesănătoase și de o calitate nutrițională mai proastă decât produsele care nu sunt promovate copiilor”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Christine Mulligan, cercetător în cadrul Departamentului de Științe Nutriționale de la Universitatea din Toronto în Canada.

Concluzia a fost trasă după ce au fost analizate 6.000 de ambalaje cu diverse produse alimentare destinate copiilor, atât din punct de vedere al strategiilor de marketing folosite, cât și al calității nutriționale, precizează CNN.

Efectul este pe termen lung, avertizează experții. Consumul de produse gustoase dar nesănătoase îi transformă pe copii în „adulți loiali brandului”, crede dr. Maya Adam, director de comunicare media medicală și profesor la Stanford School of Medicine.

„Ca adulți, dăm dovadă de precauție sporită când vine vorba de copiii noștri. Le punem centura în mașină, ne asigurăm că poartă căști de protecție.

(…) Când vorbim despre hrană împachetată, industria alimentară acționează exact invers: promovează cele mai puțin sănătoase produse către cei mai vulnerabili membri ai societății”, a afirmat specialistul în comunicare.

Reclamele îi asaltează pe cei mici din toate părțile: de la televizor, din social-media, din jocurile electronice, până și din sălile de sport, centrele comunitare și școli.

„Este important ca adulții să înțeleagă acest lucru, pentru că observăm cum acest marketing agresiv afectează felul în care copiii mănâncă, iar proastele obiceiuri alimentare pe care și le formează se vor păstra de-a lungul întregii vieți și le vor afecta pe termen lung sănătate”, a mai afirmat autoarea principală a studiului, potrivit CNN.

Deși cercetarea a fost făcută pe piața din Canada, autorii au avertizat că situația este la fel, aproape în toată lumea. Pentru schimbări majore, guvernele ar trebui să elaboreze reglementări și legislații mult mai stricte când vine vorba despre publicitate la produse alimentare destinate copiilor.