Cum petreceau soţii Ceauşescu de Sărbători. Preparatele care nu trebuiau să lipsească sub nicio formă de pe masă 

Mormântul fostului conducator Nicolae Ceausescu aduna an de an de Crăciun nostalgici din toată tara. La 32 de ani de la executie, romanii continua sa mearga cu flori si lumânări la cimitirul unde Nicolae si Elena Ceausescu au fost ingropati.

25 dec. 2021, 11:03
Cum petreceau soţii Ceauşescu de Sărbători. Preparatele care nu trebuiau să lipsească sub nicio formă de pe masă 

La 32 de ani de la Revoluţie, mulţi români încă îşi aduc aminte cu nostalgie de vremea comunismului. An de an, nostalgicii merg să aprindă o lumânare la mormintele soţilor Ceauşescu. În anii de comunism, Crăciunul, dar mai ales Revelionul erau sărbătorite cu mare fast de Nicolae Ceauşescu şi soţia lui Elena. La masa familiei Ceauşescu se adunau prietenii pentru a servi bucate alese.

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!

Citeşte şi: Amintiri din Epoca de Aur. Cum petreceau Elena şi Nicolae Ceauşescu Revelionul. Ce cadouri primeau cuplul dictatorial

Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a povestit Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin Ceauşescu, în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.

„Meniul se întocmea de regulă cu o seară înainte, bucătăreasa pregătind mâncare pentru 8-15 persoane. Cele mai cerute erau ciorbele acrite din belşug, fripturile la grătar şi prazul umplut cu carne. Cât despre cei doi câini, Corbul şi Sarona, şi aceştia se bucurau de îndemânarea Irinei Sava. Dacă dimineaţa mâncau cremvruşti, la prânz puteau „servi” budincă de brânză cu spaghete, legată cu zece ouă, sau carne de vită cu zarzavat.

Interesant este că unele dintre ingrediente soseau din te miri ce colţ al ţării, ambalate în colete şi expediate pe adresa preşedintelui…

Citeşte şi: Ce avea Nicolae Ceauşescu în buzunar în ziua în care a fost executat

Mulţi oameni chiar credeau că Ceauşescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: şunculiţe proaspăt afumate, cârnaţi condimentaţi, carne de porc, brânzeturi.

Unii, mai gospodari, trimiteau chiar şi lemne de foc sau cărbuni, toate, evident, verificate strict de către Securitate”, a mai poveşte Mihaela Ceauşescu.