Cum poate fi demisă Clotilde Armand prin referendum. Paşii pe care trebuie să-i urmeze PSD pentru a o demite

Partidul Social Democrat a început demersurile prin care ar putea fi demisă Clotilde Armand din funcţia de primar al Sectorului 1. Demersul social-democraţilor este, însă, unul dificil deoarece implică parcurgerea mai multor etape şi o mobilizare fără precedent.

10 aug. 2021, 09:41
Cum poate fi demisă Clotilde Armand prin referendum. Paşii pe care trebuie să-i urmeze PSD pentru a o demite

Marcel Ciolacu a vorbit despre măsurile iniţiate de PSD prin care poate fi demisă Clotilde Armand prin referendum.

„Sunt peste 15.000 de semnături strânse. Ne trebuie 52.000 sau 53.000 de semnături. (…) E clar că doamna Clotilde Armand a coordonat un grup infracţional care a dus la fraudarea alegerilor. De ce stau procurorii şi nu termină ancheta? (…) Dacă nu se încheie ancheta, o să mergem în zona cu referendumul şi o să ne implicăm direct, absolut tot partidul”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena3.

Citeşte şi: Procurorul de caz, declaraţie incendiară în scandalul alegerilor de la Sectorul 1: ”S-a plecat cu un proces verbal și s-a ajuns cu altul!”

Cum poate fi demisă Clotilde Armand prin referendum. De câte semnături are nevoie PSD

Liderul PSD îşi propune ca planul să fie gata până la sfârşitul lunii august, însă întreaga procedură se anunţă a fi una mai dificilă în practică. PSD trebuie să convingă cel puţin 25% din cetăţenii cu drept de vot şi domiciliaţi în Sectorul 1 să semneze cererea de demitere ce ar urma să fie adresată prefectului Capitalei.

E nevoie de aproape 52.000 de semnături, în condiţiile în care populaţia cu drept de vot în Sectorul 1 este de aproape 208.000 de persoane, conform Adevărul.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica (USR), este obligat să verifice dacă sunt întrunite condiţiile:

  • dacă există o cerere în care să fie indicate motivele care justifică organizarea unui referendum;
  • dovada susţinerii organizării referendumului de cel puţin 25% din numărul de cetăţeni cu drept de vot, domiciliaţi în unitatea administrativ-teritorială în care a fost ales respectivul primar;
  • existenţa unor dovezi care sunt imputabile edilului (hotărâri judecătoreşti de anulare a unor acte emise de primar, dovezi privind organizarea defectuoasă a serviciilor publice din subordinea primăriei etc.).

De câte voturi e nevoie pentru demiterea lui Clotilde Armand prin referendum

De asemenea, PSD trebuie să mobilizeze cetăţenii pentru a vota la referendumul pentru demiterea lui Clotilde Armand. Trebuie atins pragul prezenţei, adică 30% plus unu din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot şi domiciliu în sector, precum şi al validităţii a minimum 25% din voturi.

Pentru prezenţă ar trebui să se prezinte aproximativ 63.500 de persoane, o ţintă care pare greu de atins de PSD. La ultimele locale, pentru Consiliul Local PSD a primit 27.648 de voturi, în timp ce Daniel Tudorache a primit 35.351 de voturi. Prin urmare, social-democraţii ar fi obligaţi să pregătească o mobilizare fără precedent şi să dubleze numărul voturilor de la locale, conform sursei citate.

Citeşte şi: Exclusiv! Cum arată jaful din bani publici la Sectorul 1! Clotilde Armand plăteşte pe un post de pază aproape 2.000 de euro pe lună! Paznicii câştigă maxim 1.600 Ron! Firma Pols Security, beneficiara unui contract mamut peste 1,2 milioane de euro fără licitaţie pentru a păzi şcolile, pieţele şi Primăria Sectorului 1