Exclusiv! Cum arată jaful din bani publici la Sectorul 1! Clotilde Armand plăteşte pe un post de pază aproape 2.000 de euro pe lună! Paznicii câştigă maxim 1.600 Ron! Firma Pols Security, beneficiara unui contract mamut peste 1,2 milioane de euro fără licitaţie pentru a păzi şcolile, pieţele şi Primăria Sectorului 1

Deşi a declarat în mod public că vrea să pună capăt risipei, primarul Sectorului 1 a acordat fără licitaţie un contract peste 1,2 milioane de euro din bani publici pentru paza şcolilor, grădiniţelor, pieţelor şi a mai multor instituţii din Sectorul 1, din motive de „extremă urgenţă”, pentru o perioadă de patru luni. Suma la prima vedere pare mare, mai ales pentru un contract acordat discreţionar, fără licitaţie, dar după un calcul mai atent cifrele sunt de-a dreptul halucinante.

09 aug. 2021, 13:52
Exclusiv! Cum arată jaful din bani publici la Sectorul 1! Clotilde Armand plăteşte pe un post de pază aproape 2.000 de euro pe lună! Paznicii câştigă maxim 1.600 Ron! Firma Pols Security, beneficiara unui contract mamut peste 1,2 milioane de euro fără licitaţie pentru a păzi şcolile, pieţele şi Primăria Sectorului 1

La momentul acordării acestui contract, mai multe instituţii media au semnalat suma uriaşă pe care Clotilde Armand o plăteşte fără licitaţie pentru pază, însă RomaniaTV.net a făcut mai multe cercetari şi calcule pentru a afla de fapt cât de mare este jaful din banii publici la Sectorul 1, acolo unde Primăria este prea “săracă” pentru a strânge munţii de gunoaie de pe străzi. Suma de peste 1 milion de euro pe patru luni de zile înseamnă un cost de exact 309.381 euro pe lună, pentru fix 158 de posturi de pază. Şi de aici matematica ne va şoca pe toţi… Reiese fără urmă de îndoială că Primăria Sectorului 1 plăteste pentru un post de pază suma de 1.985 euro pe lună, adică aproape un salariu de IT-st.

Din informaţiile obţinute de RomâniaTv.net reiese că Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, plăteşte pentru un post de pază aproape 2.000 de euro pe lună, cu toate că Pols Security, câştigătoarea contractului, „recompensează” cei mai mulţi dintre angajaţi cu salariul minim pe economie. Reprezentanţii firmei de pază „Pols Security” au refuzat să discute cu jurnaliştii Romaniatv.net despre contractul semnat cu Primăria Sectorului 1 pe 29 aprilie 2021.

La 1 iunie, vestea că Primăria Sectorului 1 a acordat un contract de pază, fără a organiza o licitaţie, a stârnit controverse. Instituţia condusă de Clotilde Armand a invocat faptul că „grădiniţele, şcolile, liceele, spitalele şi pieţele din Sectorul 1 nu puteau rămâne fără pază”, iar, în aceste condiţii, „administraţia locală a demarat procedura de a achiziţiona, în regim de urgenţă, serviciile de pază prin aplicarea procedurii de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare în temeiul art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind contractele de achiziţii publice”.

„În urma elaborării procedurii, s-a încheiat contractul de servicii pentru o perioadă de patru luni, valoarea serviciilor de pază fiind de 5.106.087,14 lei fără TVA, la care se aplică TVA-ul de 19%, în valoare de 970.156,56 lei, valoarea totală fiind de 6.076.243,70 lei inclusiv TVA”, se arată într-un răspuns al Primăriei Sectorului 1, la solicitarea România TV.

Contractul a fost a fost atribuit firmei Pols Security SRL, despre care presa a scris în trecut că în spatele acesteia s-ar afla un fost consilier local PNL, din timpul mandatului primarului liberal Andrei Chiliman.

Din informaţiile obţinute de Româniatv.net, contractul de peste 1,23 milioane de euro implică plata a 158 de posturi de pază, dintre acestea 106 grădiniţe, şcoli şi licee din Sectorul 1, în timpul anului şcolar.

Astfel, pentru o singură lună, Primăria Sectorului 1 plăteşte firmei Pols Security suma de 309.381 de euro pentru servicii de pază.

Un simplu calcul arată că primarul Clotilde Armand cheltuie în medie pentru un post de pază aproape 1.958 de euro pe lună. În schimb, posturile de pază în timpul vacanţei şcolare scad la 118, însă suma plătită de autoritatea publică rămâne aproape aceeaşi.

Primăria Sectorului 1 condusă de Clotilde Armand nu ştie câţi paznici Pols Security sunt pe teren

La solicitarea România TV, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 nu au putut preciza care este numărul total al paznicilor mobilizaţi, conform contractului cu Pols Security.

„Nu avem informaţii cu privire la numărul total de paznici mobilizaţi pentru asigurarea dispozitivului de pază mai sus mentionat. Aceasta este responsabilitatea prestatorului de servicii de pază în conformitate cu legislaţia în vigoare”, este răspunsul oferit de Primăria Sectorului 1.

Mai mult, instituţia condusă de Clotilde Armand a precizat că „repartizarea paznicilor în locaţii este responsabilitatea prestatorului, nu a autorităţii contractante”.

Şefii Firmei Pols Security refuză să discute public despre contractele cu Primăria Sectorului 1

Contactat de Romaniatv.net, Tudosie Diculescu, directorul general al Pols Security, a refuzat să dea detalii despre contractul pe care l-a semnat cu Primăria Sectorului 1. De altfel, Romaniatv.net a trimis şi o solicitare cu mai multe întrebări pentru care reprezentanţii firmei de pază au şi confirmat primirea. În schimb, aceştia nu au trimis un răspuns până la momentul publicării acestui material.

Costul mediu achitat de Primăria Sectorului 1 pentru un post de pază pe lună este de 1.958 de euro, adică 9.613 lei. Conform calculelor noastre, firma de pază cheltuie 2352 RON pentru a plăti un salariu net de 1386 RON.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Pols Security are 1.063 angajaţi şi a fost înfiinţată în urmă cu 12 ani, iar, din 4 mai 2021, se află în reorganizare judiciară. În 2019, Pols Security a raportat o cifră de afaceri de 30.786.275 lei şi pierderi în valoare de 856.687 de lei.

Primăria Sectorului 1 plăteşte pentru pază 18 lei pe oră

Pentru a păstra aparenţa unui cost redus, contractul încheiat de Clotilde Armand cu Pols Security prevede că o oră de pază costă 18,01 lei. Asta înseamnă că o tură de opt ore a unui paznic este plătită cu 144,08 lei, iar pentru 20 de zile lucrătoare suma se ridică la 2.881 de lei, adică puţin peste salariul minim brut pe economie de 2.300 de lei. Diferenţa până la cei 9.613 de lei intră în buzunarul patronilor Pols Security.

Cât costă paza Primăriei Sectorului 1

Prin contractul acordat fără licitaţie firmei Pols Security sunt alocate un număr de nouă posturi de pază la Primăria Sectorului 1. Patru dintre acestea sunt pază permanentă – 24 de ore din 24 – şi sunt şi cele mai costisitoare. Din banii de la buget sunt alocaţi 5.904 de lei în acest sens.

În total, paza Primăriei Sectorului 1 costă 8.437 de lei, conform contractului încheiat cu Pols Security.

Citeşte şi: Apar noi detalii de la frauda din Sectorul 1. Camerele de supraveghere ar fi fost acoperite cu hârtie. Dan Tudorache: Hârtia de pe camera unde erau voturile s-a dezlipit!

Care e situaţia în teren

Reporterii Romaniatv.net au mers la cea mai apropiată unitate de învăţământ situată în proximitatea Primăriei Sectorului 1. E vorba despre Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu”, care e păzită de un singur paznic.

Paznicul, angajat al Pols Security, în timp ce deschide poarta şcolii pentru o maşină a Poliţiei Locale Sector 1

Bărbatul, angajat al firmei Pols Security, ne-a mărturisit că e plătit cu salariul minim pe economie. Stă de pază 24 de ore şi apoi are trei zile libere.

„Mai poţi câştiga un ban în timpul liber”, a mărturisit paznicul care face naveta în Bucureşti.

De asemenea, omul a dat de înţeles că în 2020 avea mai mulţi colegi paznici, însă din primăvară, „primăriţa a făcut tăieri”.

Surse din conducerea unităţii de învăţământ ne-au precizat că o altă firmă se ocupa de securitatea şcolii şi c-ar fi vrut că aibă libertatea să-şi angajeze propriii paznici şi să nu aibă parte de unii impuşi prin contactele încheiate de Primărie.

La intrarea în Şcoala gimnazială „Nicolae Titulescu” există în continuare sigla Scorseze, fosta firmă de pază

În schimb, grădiniţa nr.42, de pe strada Gala Galaction, are câte un paznic pentru fiecare dintre cele două corpuri de clădire, în ture de câte 13 ore.

Rezervată să discute cu presa, directoarea unităţii de învăţământ nu a dorit să vorbească despre contractul de pază, dând de înţeles că doar cei de la Primăria Sectorului 1 pot face declaraţii publice în acest sens.

Surse apropiate conducerii grădiniţei au precizat pentru Romaniatv.net că a fost desfiinţat postul de paznic de noapte, în contextul în care Primăria Sectorului 1 a tăiat costurile pentru serviciile de pază.

Grădiniţa nr.42 este una dintre unităţile de învăţământ păzite de Pols Security. Sigla firmei este încercuită

Cât despre paza celor nouă pieţe din Sectorul 1, sunt alocate 10 posturi în acest sens.

De exemplu, Piaţa 1 Mai de pe bulevardul Ion Mihalache are parte de pază doar pe timp de noapte. Sunt ture tot de 13 ore, după cum ne-au precizat surse din conducerea pieţei.

În aceste condiţii, comercianţii au mărturisit pentru Româniatv.net că, în lipsa unui paznic, sunt nevoiţi să se apere singuri de hoţi, pe timpul zilei.

Doar abţibildul Pols Security „păzeşte” Piaţa 1 Mai, pentru că paznic există doar pe timpul nopţii

În schimb, Piaţa Matache, una dintre cele mai frecventate din Sectorul 1, beneficiază de doi paznici. Unul dintre ei a discutat cu Romaniatv.net şi a mărturisit că face naveta dintr-o localitate din Teleorman, pentru că nu ar fi găsit alt loc de muncă. Păzeşte piaţa 24 de ore şi apoi are trei zile libere.

Abţibidul deteriorat care aminteşte că Piaţa Matache e păzită de Pols Security

„Iau cam 1.500 – 1.600 de lei. Cei cu turele de 24 de ore iau mai mulţi bani”, a mărturisit bărbatul.

Primăria Sectorului 1 a anunţat, la 1 iunie 2021, atribuirea contractului pentru „Servicii de pază la sediile Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti , la sediul Centrului Militar sector 1, la sediile Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă Sector 1, la sediul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Sector, la sediile Unităţilor de Învăţământ, Unităţi Sanitare şi Pieţe Agroalimentare”, în valoare de 6.076.243,70 lei inclusiv TVA, echivalentul a peste 1,2 milioane de euro.

Durata contractului, potrivit SEAP, este de 4 luni, iar acesta a fost atribuit firmei Pols Security SRL, despre care presa a scris în trecut că în spatele acesteia s-ar afla un fost consilier local PNL, din timpul mandatului primarului liberal Andrei Chiliman.

Când expiră contractul de pază cu firma Pols Security

Primăria Sectorului 1 a semnat contractul cu firma de pază Pols Security pe 29.04.2021. Serviciile au început să fie prestate începând din luna mai.

Contractul de pază cu firma Pols Security este valabil până la data de 31.08.2021, dar conţine o clauză prin care ar putea fi prelungit în condiţii speciale.

„În cazul în care procedura de licitaţie deschisă, privind achiziţia de servicii de pază se va finaliza anterior datei de 31.08.2021, prezentul contract va înceta, urmând să fie demarat contractul de achiziţie publică încheiat în urma desfăşurării procedurii de licitaţie deschisă.

Dacă procedura de licitaţie deschidă nu se va finaliza până la 31.08.2021, prezentul contract se va prelungi până la finalizarea procedurii, dar nu mai mult de 30 de zile”, aşa cum prevede contractul.

De asemenea, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au mai precizat că „în paralel cu procedura de atribuire a acestui contract, s-au demarat etapele premergătoare procedurii de licitaţie deschisă privind achiziţia de servicii de pază la sediile Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti, la sediul Centrului Militar Sector 1, la sediile Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă Sector 1, la sediul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Sector 1, la sediile unităţilor de învăţământ, unităţi sanitare şi piete agroalimentare”.

contract paza pols security

Primăria Sectorului 1 a anunțat, la 1 iunie 2021, atribuirea contractului pentru „Servicii de pază la sediile Sectorului 1 al Municipiului București , la sediul Centrului Militar sector 1, la sediile Direcției de Evidență a Persoanelor și Stare Civilă Sector 1, la sediul Direcției de Impozite și Taxe Locale Sector, la sediile Unităților de Învățământ , Unități Sanitare și Piețe Agroalimentare”, în valoare de 5.106.087 RON (peste un milion de euro. Durata contractului, potrivit SEAP, este de 4 luni, iar acesta a fost atribuit firmei Pols Security SRL, despre care presa a scris în trecut că în spatele acesteia s-ar afla un fost consilier local PNL, din timpul mandatului primarului liberal Andrei Chiliman.

Viceprimarii primăriei Sectorului 1 nu ştiu de contract. Ce scrie în anunţul de pe SEAP

„Din păcate nu am nicio informație (n.r. despre această procedură de atribuire), neavând atribuții în ce privește licitațiile publice”, a declarat Ramona Porumb pentru GÂNDUL.RO.

Citeşte şi: Primăria Sectorului 1 se apără „de şobolani” cu contracte de peste 1,6 milioane de euro oferite DIRECT unei firme de pază pe care consilierii USR-PLUS o criticau pe vremea lui Dan Tudorache

Cine este Pols Security şi cine controlează firma de pază

Pols Security SRL este o cunoscută societatea care activează în domeniul serviciilor de protecție și pază. De la înființare și până în prezent, Pols Security SRL a asigurat în cele mai bune condiții paza, protecția si intervenția in obiective precum: unități de învățământ universitar si preuniversitar, unități sanitare (dispensare, clinici) și spitalicești (spitale municipale și naționale), militare (comisariate), industriale (șantiere de construcții, unități de producție), comerciale (piețe agro-alimentare, magazine, restaurante ș.a.), societăți de utilitate publică (Primării, DGIT-uri, Servicii de stare civilă, Evidența populației ș.a.), evenimente culturale și sportive, precum și alte instituții publice și societăți. La data deschiderii procedurii de insolvență, societatea avea un număr de 1.094 agenți.

Surse apropiate cazului au precizat pentru RomâniaTV.net că Pols Security SRL este controlată de Paul Olteanu, fost consilier local PNL în Sectorul 1 şi are de asemenea succes la bani publici: 11,3 milioane de euro încasaţi în puţin peste 10 contracte, primite în perioada 2010-2019. Firma liberalului a declarat afaceri de 13,9 milioane de lei şi pierderi de 1,5 milioane lei, cu 829 angajaţi.

Fratele acestuia, Mădălin Virgil Olteanu, a fost protagonistul unui incident violent. În decembrie 2016, pe când era consilier PNL, a fost filmat în timp ce îi administra o bătaie zdravănă directorului adjunct de la ADP sector 1 , Şerban Acatrinei, precizează jurnalistul Adrian Niculae pe blogul său.

Sursa citată mai aminteşte că, în urma bătăii, Şerban Acatrinei nu a depus plângere penală şi nu şi-a scos certificat medico-legal.