Cum poate fi evitată taxa pe lux. Explicațiile specialistului: ”Este o taxă simbolică, foarte ușor de evitat”

Începând din această toamnă, România aplică o nouă taxă pe lux care vizează proprietarii de autoturisme și imobile cu valori considerabile. Cei care dețin mașini cu o valoare de peste 75.000 de euro și proprietăți imobiliare evaluate la peste 500.000 de euro sunt obligați să declare aceste bunuri la Fisc și să completeze Declarația 216. Totodată, aceștia vor trebui să plătească un impozit suplimentar, calculat la diferența dintre valoarea bunurilor și anumite plafoane stabilite prin lege.
Mircea Filipescu
07 oct. 2024, 12:15
Cum poate fi evitată taxa pe lux. Explicațiile specialistului: ”Este o taxă simbolică, foarte ușor de evitat”

Taxa pe lux se aplică în două etape: până la finalul lunii septembrie pentru autoturisme și până la finalul lunii decembrie pentru proprietăți imobiliare. Impozitul suplimentar se calculează prin aplicarea unei cote de 0,3% la valoarea care depășește 375.000 de lei (75.000 de euro) pentru autoturisme și la valoarea care depășește 2.500.000 de lei (500.000 de euro) pentru clădiri.

Cu toate acestea, analistul economic Adrian Negrescu a atras atenția, într-un interviu acordat pentru WOWbiz.ro, că această taxă are mai multe probleme, începând cu faptul că este „simbolică” și foarte ușor de evitat.

„Este o taxă simbolică care nu reprezintă aproape nimic, raportat la valoarea proprietăților și mașinilor deținute de unii români. Să vii să îi taxezi cu echivalentul a unei mese în oraș pe cei care dețin mașini de sute de mii de euro sau imobile de milioane de euro reprezintă practic doar un exercițiu de imagine,” a declarat Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, sumele percepute ca taxe sunt mult prea mici, în raport cu averile deținătorilor unor astfel de bunuri. Mai mult decât atât, el a subliniat că taxa poate fi ușor evitată, deoarece proprietarii pot muta activele, cum ar fi mașinile și casele, pe o firmă, scăpând astfel de obligația de a plăti impozitul suplimentar.

Citește și: Guvernul a împrumutat sume aproape de record în acest an. Care a fost luna cu cele mai mari împrumuturi

„Taxa aceasta este, din punctul meu de vedere, foarte simplu de evitat, în condițiile în care mulți dintre cei care ar avea nevoie să se evite această taxă și-ar putea muta foarte ușor mașinile, casele, pe o firmă și n-ar mai plăti taxa,” a explicat Negrescu.

Adrian Negrescu a menționat, de asemenea, că o altă problemă majoră este lipsa de informare a celor care sunt vizați de această măsură. ANAF ar trebui să îi notifice pe proprietarii bunurilor valoroase despre obligațiile lor fiscale, deoarece mulți dintre aceștia nu sunt conștienți că se încadrează în categoria celor care trebuie să plătească taxa pe lux.

„Cred că trebuie trimise scrisori către cei care dețin astfel de mașini, să îi anunțăm de faptul că au de plătit aceste taxe, pentru că ei probabil nici măcar nu știu că mașinile și casele lor sunt pasibile practic de astfel de suprataxări,” a spus analistul.

El a adăugat că este puțin probabil ca această măsură să aducă venituri semnificative la bugetul de stat, subliniind dificultatea de a convinge oamenii să își plătească taxele de bună voie.

„Din punctul meu de vedere, este doar o măsură de imagine. Nu cred că va aduce foarte mulți bani la buget și va fi extrem de dificil să-i determini pe oameni să se prezinte la ghișeele ANAF și să plătească de bună voie,” a concluzionat Adrian Negrescu.

Citește și: Românii cheltuie lunar doar 26 de lei pentru educaţie şi peste 4000 de lei pentru consum, potrivit INS

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Video șocant cu Lamborghini-ul lui Diogo Jota în flăcări! Imagini terifiante ale accidentului mortal la câteva secunde după petrecerea sa
Capital.ro
Adio, maestre! Am mai pierdut unul din actorii pe care l-am iubit cu toții enorm: Un uriaş blând cu barbă legendară
Playtech.ro
Distanţa legală faţă de linia de hotar în construcţii. Cum poate fi modificată fără a fi dat în judecată
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
România stă pe o mină de aur. Ar putea să fie salvarea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Imagini tulburătoare de la locul accidentului în care a murit Diogo Jota! Cum arată mașina în care se afla
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Imagini TERIFIANTE cu bărbatul omorât de urs pe Transfăgărășan
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Ce riscuri își asumă clienții când schimbă furnizorul de energie. Capcanele din contractele la curent
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs