Cum poate fi evitată taxa pe lux. Explicațiile specialistului: ”Este o taxă simbolică, foarte ușor de evitat”

Începând din această toamnă, România aplică o nouă taxă pe lux care vizează proprietarii de autoturisme și imobile cu valori considerabile. Cei care dețin mașini cu o valoare de peste 75.000 de euro și proprietăți imobiliare evaluate la peste 500.000 de euro sunt obligați să declare aceste bunuri la Fisc și să completeze Declarația 216. Totodată, aceștia vor trebui să plătească un impozit suplimentar, calculat la diferența dintre valoarea bunurilor și anumite plafoane stabilite prin lege.
Mircea Filipescu
07 oct. 2024, 12:15
Cum poate fi evitată taxa pe lux. Explicațiile specialistului: ”Este o taxă simbolică, foarte ușor de evitat”

Taxa pe lux se aplică în două etape: până la finalul lunii septembrie pentru autoturisme și până la finalul lunii decembrie pentru proprietăți imobiliare. Impozitul suplimentar se calculează prin aplicarea unei cote de 0,3% la valoarea care depășește 375.000 de lei (75.000 de euro) pentru autoturisme și la valoarea care depășește 2.500.000 de lei (500.000 de euro) pentru clădiri.

Cu toate acestea, analistul economic Adrian Negrescu a atras atenția, într-un interviu acordat pentru WOWbiz.ro, că această taxă are mai multe probleme, începând cu faptul că este „simbolică” și foarte ușor de evitat.

„Este o taxă simbolică care nu reprezintă aproape nimic, raportat la valoarea proprietăților și mașinilor deținute de unii români. Să vii să îi taxezi cu echivalentul a unei mese în oraș pe cei care dețin mașini de sute de mii de euro sau imobile de milioane de euro reprezintă practic doar un exercițiu de imagine,” a declarat Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, sumele percepute ca taxe sunt mult prea mici, în raport cu averile deținătorilor unor astfel de bunuri. Mai mult decât atât, el a subliniat că taxa poate fi ușor evitată, deoarece proprietarii pot muta activele, cum ar fi mașinile și casele, pe o firmă, scăpând astfel de obligația de a plăti impozitul suplimentar.

Citește și: Guvernul a împrumutat sume aproape de record în acest an. Care a fost luna cu cele mai mari împrumuturi

„Taxa aceasta este, din punctul meu de vedere, foarte simplu de evitat, în condițiile în care mulți dintre cei care ar avea nevoie să se evite această taxă și-ar putea muta foarte ușor mașinile, casele, pe o firmă și n-ar mai plăti taxa,” a explicat Negrescu.

Adrian Negrescu a menționat, de asemenea, că o altă problemă majoră este lipsa de informare a celor care sunt vizați de această măsură. ANAF ar trebui să îi notifice pe proprietarii bunurilor valoroase despre obligațiile lor fiscale, deoarece mulți dintre aceștia nu sunt conștienți că se încadrează în categoria celor care trebuie să plătească taxa pe lux.

„Cred că trebuie trimise scrisori către cei care dețin astfel de mașini, să îi anunțăm de faptul că au de plătit aceste taxe, pentru că ei probabil nici măcar nu știu că mașinile și casele lor sunt pasibile practic de astfel de suprataxări,” a spus analistul.

El a adăugat că este puțin probabil ca această măsură să aducă venituri semnificative la bugetul de stat, subliniind dificultatea de a convinge oamenii să își plătească taxele de bună voie.

„Din punctul meu de vedere, este doar o măsură de imagine. Nu cred că va aduce foarte mulți bani la buget și va fi extrem de dificil să-i determini pe oameni să se prezinte la ghișeele ANAF și să plătească de bună voie,” a concluzionat Adrian Negrescu.

Citește și: Românii cheltuie lunar doar 26 de lei pentru educaţie şi peste 4000 de lei pentru consum, potrivit INS

DailyBusiness
Selena Gomez a spus DA! Logodnă de vis cu Benny Blanco și un inel spectaculos care a cucerit internetul
Spynews
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Bzi.ro
Moment rușinos pentru artista! Andreea Bănică a fost dată afară din restaurant!
Fanatik.ro
Cea mai mare greșeală pe care multe gospodine o fac atunci când gătesc. Preparatele ajung să fie contaminate într-un timp scurt
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Cine vrea să cumpere România: Se vede din avion
Playtech.ro
Zodiile a căror viață se schimbă radical de la 1 ianuarie 2025. Dau lovitura încă din prima zi a anului
DailyBusiness
Cât te costă să faci Revelionul la hotelul deținut de Simona Halep în Brașov. Sportiva a investit o avere ca să-l facă să arate astfel
Adevarul
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
Spynews
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua oară. Primele ei declarații despre sarcină
Spynews
Anamaria Prodan și Ronald Gavril, clipe de tandrețe. Cât de îndrăgostiți sunt impresara și iubitul ei / FOTO
Evz.ro
Exclusiv. Vlad Voiculescu, întâlnire de taină. Cu cine s-a văzut politicianul
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Meteorologii anunță ploi și ninsori în mai multe regiuni din țară. Care sunt zonele vizate?
Cancan.ro
Stenogramele halucinante ale discuției Adrianei Bahmuțeanu cu psiholoaga de la DGASPC despre copiii rămași în casa lui Prigoană! Momentul când Bahmu nu a mai ținut cont de nimic
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar mașinile pe benzină și motorină. Din 2025, înmatricularea va fi suspendată
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
Armando și Mihai au murit în accidentul de la Ploiești. Viteza i-a băgat în mormânt
substantial.ro
Inginerii ucraineni repară constant centralele electrice avariate de atacurile rusești
MediaFlux
FĂRĂ PENSII MĂRITE ÎN 2025! „Legea nu a putut să fie finanțată”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Netflix scumpește abonamentele în România: Noile tarife intră în vigoare din ianuarie 2025