Cum poate fi învins Statul Islamic. Dezvăluirile unui om care a fost aproape un an ostaticul jihadiştilor

Jurnalistul francez Nicolas Henin a fost ţinut ostatic de Statul Islamic timp de 10 luni. Într-un interviu pentru The Independent, el a declarat că raidurile aeriene din Siria sunt o capcană, el dezvăluind totodată cum poate fi înfrântă ISIS.

04 dec. 2015, 17:31
Cum poate fi învins Statul Islamic. Dezvăluirile unui om care a fost aproape un an ostaticul jihadiştilor

Nicolas Henin a povestit că în cele şapte luni cât a fost ţinut ostatic în Siria, între cei care l-au torturat fizic şi psihologic s-a aflat şi britanicul Mohammed Emwazi, cunoscut sub numele de Jihadi John.

Pe baza celor observate în timul celor zece luni petrecute în captivitate, Henin spune acum: „Loviturile aeriene împotriva ISIS sunt o capcană. Câştigătorul acestui război nu va fi cel care are cele mai noi, scumpe sau sofisticate arme, ci acela care reuşeşte să adune oamenii de partea sa„.

Citeşte şi Călăul „spionului rus” decapitat de gruparea Statul Islamic în Siria este tot rus, susţine preşedintele cecen

El oferă şi o soluţie care, în opinia sa, ar îngenunchea ISIS. „Nu va fi uşor să învingem Statul Islamic. Comunitatea internaţională trebuie să închidă spaţiul aerian, atât pentru coaliţia condusă de SUA, cât şi pentru Rusia. Faptul că oamenii de acolo vor fi în siguranţă va fi fatal pentru ISIS„, spune Henin, care consideră astfel că ISIS s-ar prăbuşi din interior, din lipsă de susţinere din partea populaţiei.

Citeşte şi SUA cere război terestru în Siria

De ce facem atâtea greşeli? De ce oamenii nu înţeleg viziunea ISIS?„, se întreabă Henin, care consideră că aceste acţiuni ale Occidentului îi alimentează pe cei din Statul Islamic şi accentuează mizeria şi dezastrul pentru populaţia locală. Nicolas Henin a fost luat ostatic de ISIS, alături de un alt ziarist american, James Foley, care a fost executat.  Henin a fost eliberat în urma negicierilor dintre guvernul francez şi jihadişti.