Cum poate o brăţară de fitness să salveze viaţa unei persoane cu epilepsie. Ideea unor tineri români

 Vlad Mihai Teohari și Cristian Soare au inventat Epilepsy Combat, un sistem menit să ajute persoanele care suferă de epilepsie. Şi-au prezentat invenţia în cadrul evenimentului Innovation Labs 2015. 

10 mart. 2015, 11:51
Cum poate o brăţară de fitness să salveze viaţa unei persoane cu epilepsie. Ideea unor tineri români

Epilepsia afectează peste 65 de milioane de persoane la nivel global, scrie playtech.ro. Așa își începe discursul Vlad Mihai Teohari, un tânăr care crede că poate salva vieți cu ideea sa. Epilepsy Combat este un sistem care combină o aplicație și o brățară de fitness pentru a asigura siguranța persoanelor care suferă de epilepsie.

Citeşte şi Cum influenţează sănătatea soţiei riscul de divorţ

„Este un proiect care se adresează bolnavilor de epilepsie. Este destinat să anunțe persoanele apropiate atunci când utilizatorul are o criză de epilepsie”, explică Cristian Soare. Dacă nu sunt detectate la timp, sau persoanele din jur nu știu cum să reacționeze, crizele de epilepsie pot fi fatale.

„Folosim o aplicație specială și o brățară de fitness, Mio Alpha, care detectează pulsul pacientului în timp real. În momentul în care pacientul are o criză, îi crește pulsul brusc și are convulsii. Aplicația noastră folosește un algoritm care, în momentul în care pulsul a crescut peste o anumită valoare și se menține o perioadă, face o serie de lucruri. Mai exact, trimite un mesaj cuiva apropiat, activează o alarmă care e auzită de trecători, alarmă care avertizează lumea că pacientul suferă de epilepsie. Dacă cineva ia telefonul, poate vedea o serie de instrucțiuni pentru a ajuta persoana, ca să nu își înghită limba, de exemplu”, mai explică Soare.

Aplicația se bazează deocamdată numai de senzorul de ritm cardiac din brățară, dar tinerii vor să înceapă să se folosească de o brățară mai performantă, care dispune de accelerometru, pentru a evita alarmele false. „Ceasul pe care îl avem nu are accelerometru, dar planificăm, în viitorul apropiat, să folosim un ceas care monitorizează atât pulsul cât și accelerația”, mai spune tânărul.

Citeşte şi Enel Cuore şi Enel România aduc speranţă copiilor cu forme rare de epilepsie

 

Mai multe detalii, pe playtech.ro