Cum pot afla angajatorii dacă angajații s-au vaccinat anti-COVID. Metodele neinvazive găsite de firmele din România

Pentru că legislaţia din România nu permite angajatorilor să-şi întrebe angajaţii dacă s-au vaccinat sau nu împotriva corornavirusului, unele companii au găsit câteva metode neinvazive prin care pot afla cine şi-a făcut vaccinul.

06 aug. 2021, 10:19
Cum pot afla angajatorii dacă angajații s-au vaccinat anti-COVID. Metodele neinvazive găsite de firmele din România
Cum pot afla angajatorii dacă angajații s-au vaccinat anti-COVID. Metodele neinvazive găsite de firmele din România

Cum pot afla angajatorii dacă angajații s-au vaccinat anti-COVID. În timp ce în Statele Unite companii precum Facebook, Google sau Microsoft le-au impus angajaţilor să se vaccineze dacă vor să se întoarcă la birou, în România angajatorii caută metode mai puţin invazive prin care să îi întrebe pe oameni dacă s-au vaccinat.

Cum pot afla angajatorii dacă angajații s-au vaccinat anti-COVID

Citeşte şi Cât de eficient este vaccinul de la Moderna. Studiile au scos la iveală noi date. Se fac teste clinice pentru o nouă formulă antiCOVID

Unii angajatori oferă o zi liberă celor care se vaccinează, în timp ce alţii au făcut aplicaţii prin care angajaţii îşi rezervă ziua în care merg la birou şi în care sunt întrebaţi dacă s-au vaccinat sau nu.

„Cred că ar trebui modificată legea în aşa fel încât angajaţii să poată fi întrebaţi dacă s-au vaccinat sau nu şi să poată dovedi asta, pentru că până la urmă e o problemă de securitate a muncii. Sigur, şi la vaccinaţi există riscul de a da mai departe virusul, dar e mai mic. Cred că, atât în calitate de angajator, dar şi de angajat, am dreptul să ştiu dacă colegii mei sunt vaccinaţi, să mă simt în siguranţă. Noi nu avem încă în aplicaţia pe care am dezvoltat-o pentru rezervarea locurilor la birou întrebarea legată de vaccinare, dar e o idee bună să îi întrebăm asta, iar răspunsul să fie opţional“, a explicat Adrian Dinu, fondatorul Creasoft, companie care produce sisteme de monitorizare şi control de la distanţă, potrivit AlephNews.

Potrivit specialiştilor, din perspectiva relaţiilor de muncă, prin raportare la cadrul legislativ actual, angajatorul nu poate restricţiona sau condiţiona accesul la locul de muncă sau prestarea efectivă a muncii de efectuarea vaccinului.

„Vaccinarea este la noi în ţară încă voluntară şi neobligatorie. Orice demers întreprins de angajator în sens contrar poate îndreptăţi salariaţii la acţiuni în discriminare şi despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin respectivele încălcări ale angajatorului. De altfel, practica a evidenţiat faptul că unii salariaţi sunt destul de vehemenţi împotriva unor astfel de măsuri ale angajatorilor.

Pe de altă parte, având în vedere cadrul legal actualizat odată cu prelungirea stării de alertă (iulie 2021), angajatorii îşi pot întreba salariaţii dacă s-au vaccinat atât timp cât răspunsul la o astfel de întrebare este voluntar şi nu sunt avute în vedere sancţiuni, de orice fel (tratament diferenţiat, restricţionare acces, aplicarea diferenţiată a drepturilor esenţiale în cadrul unităţii etc.) ca urmare a răspunsului acestora“, a explicat Roxana Abraşu, partener al casei de avocatură NNDKP, coordonator al practicii de dreptul muncii.

Citeşte şi Comisia Europeană: Fiecare țară UE este liberă să decidă dacă administrează a treia doză de vaccin anti-COVID

 


loading...