Cât de eficient este vaccinul de la Moderna. Studiile au scos la iveală noi date. Se fac teste clinice pentru o nouă formulă antiCOVID

Protecţia pe care o asigură vaccinul împotriva covid-19 Moderna rămâne puternică timp de cel puţin şase luni, iar doze de rapel (”booster”, a treia doză) testate în prezent împotrtiva diverselor variante SARS-CoV-2 relevă rezultate ”robuste”, a anunţat joi compania americană în domeniul biotehnologiei, relatează AFP.

05 aug. 2021, 21:38
Cât de eficient este vaccinul de la Moderna. Studiile au scos la iveală noi date. Se fac teste clinice pentru o nouă formulă antiCOVID
"Reţeta" vaccinului Moderna

Cât de eficient este vaccinul de la Moderna. Potrivit unor teste clinice efectuate pe mii de persoane, eficienţa vaccinului este de 93% la şase luni de la vaccinarea cu a doua doză, a anunţat Moderna într-un comunicat publicat cu ocazia prezentării rezultatelor din trimestrul al doilea.

Cât de eficient este vaccinul de la Moderna. Studiile au scos la iveală noi date

”Suntem mulţumiţi de faptul că vaccinul nostru împotriva covid-19 prezintă o eficienţă de durată, de 93%, timp de şase luni, însă recunoaştem că varianta delta este o nouă ameninţare importantă, iar astfel este necesar să rămânem vigilenţi”, anunţă, citat într-un comunicat, CEO-ul Moderna Stéphane Bancel.

Compania testează mai multe versiuni ale unei doze de rapel, în vederea creşterii protecţiei imunitare împotriva variantelor SARS-CoV-2. Este vorba despre o treia doză a vacinului iniţial, o nouă formulă care are la bază varianta sud-africană (beta) a SARS-CoV-2 şi o doză care conţine în părţi egale vaccinul iniţial şi noua formulă.

Cele trei vaccinuri-candidat ”au declanşat o producţie robustă de anticorpi” împotriva variantei indiene (delta) şi împotriva variantelor braziliană (gamma) şi sud-africană (beta), anunţă Moderna. Rezultatele acestor teste – aflate în faza 2 – au fost trimise la publicare unei reviste ştiinţifice, precizează compania. Moderna, care a cerut o autorizare completă a vaccinului său în Statele Unite, a anunţat că ea consideră că a trimis în august toate informaţiile în vederea obţinerii acestei autorizaţii definitive a vaccinului său.

Citeşte şi: Vaccinul anti-COVID al Moderna pentru copii, aprobat de Agenţia Europeană a Medicamentului. Vârsta minimă la care poate fi făcut serul
România va administra și tinerilor de peste 12 ani vaccinul produs de compania Moderna, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Din data de 2 august, în România se va putea vaccina cu vaccinul de la compania Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani. În aceste zile, se optimizează platforma națională de programare, care să permită începând cu 1 august programarea celor care doresc”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a dat undă verde, pe 23 iulie, pentru ca vaccinul anti-COVID produs de Moderna să poată fi folosit pentru copiii cu vârste între 12 şi 17 ani.

Citeşte şi: Vaccinurile Pfizer și Moderna, eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului. Anunţ de ultimă oră al Agenţiei Europene a Medicamentului