Cum pot fi despăgubiţi în caz de accidente şoferii care au poliţe RCA de la Euroins. Recomandările Fondului de Garantare: „Poliţele rămân în vigoare, asiguraţii au trei opţiuni de despăgubire”

Falimentul Euroins a stârnit îngrijorarea în rândul celor aproximativ 2,8 milioane de clienți. Dintre aceştia, peste 1.100 s-au adresat deja Fondului de Garantare a Asiguraților fie ca să renunţe la poliţa RCA, fie ca să ceară plata unor pagube produse de posesorii unor astfel de polițe. Plățile nu se vor face, însă, mai devreme de jumătatea lunii mai.

23 mart. 2023, 16:43
Cum pot fi despăgubiţi în caz de accidente şoferii care au poliţe RCA de la Euroins. Recomandările Fondului de Garantare: „Poliţele rămân în vigoare, asiguraţii au trei opţiuni de despăgubire”

Autoritatea de Supraveghere Financiară estimează că falimentul Euroins ar putea cauza o gaură de 1,2 miliarde de lei. La rândul său, Fondul de Garantare a Asiguraților dă asigurări că are bani în conturi, iar legea îi permite să-și suplimenteze veniturile pentru a onora toate plățile. Şoferii care au poliţe RCA de la Euroins şi care sunt implicaţi în incidente în trafic au trei posibilităţi pentru a fi despăgubiţi.

Cum pot fi despăgubiţi în caz de accidente şoferii care au poliţe RCA de la Euroins

Cei care dețin o poliță de asigurare la Euroins trebuie să știe că acestea rămân în vigoare. Este o opțiune de a-și denunța această poliță. În acest sens ar trebui să transmită o scrisoare de solicitare către societatea Euroins și ulterior să trimită o cerere de restituire primă către fond. Cei care au avut sau vor avea un eveniment pe aceste polițe, un eveniment pentru care nu a fost deschis un dosar de daună la societate, pot să trimită către Fondul de Garantare o cerere de deschidere dosar. Fondul va face constatarea și își vor putea repara mașina.

A treia situație este a celor care au un dosar de daună deja deschis la societate și care sunt în așteptarea unei despăgubiri. Aceștia trebuie să trimită către Fond o cerere de plată daună în baza căreia fondul va analiza și va plăti despăgubirea cuvenită. Toate aceste formulare de restituire primă, de cerere de dosar și plată recomandăm să fie transmise către Fond prin completarea formularelor online disponibile pe site-ul Fondului. După 17 mai, fondul este în drept să efectueze plăti. Vor fi efectuate în ordinea în care s-au înregistrat cererile„, a precizat Mona Cucu, director general al Fondului de Garantare a Asiguraților, într-un interviu pentru Digi24

Citeste si Proiectul de plafonarea a tarifelor RCA pe şase luni, elaborat de ASF, a fost pus în dezbatere publică. Măsuri de urgență după falimentul Euroins

FGA dă asigurări că are suficiente fonduri pentru plata despăgubirilor

Fondul de Garantare are fonduri suficiente pentru plata posibilelor despăgubiri care vor veni după prăbuşirea Euroins. Aceste fonduri vin atât din rezerva existentă în conturile FGA, cât şi din contribuția plătită de societățile de asigurare. Totodată, există şi posibilitatea de împrumuturi.

Fondul nu plătește doar din ce are în conturi, plătește și din ce are ca venituri. Veniturile fondului vin din contribuții și sunt în medie undeva la 45 de milioane pe lună. Disponibilitățile la acest moment ale Fondului sunt suficiente pentru a ne continua activitatea. Există prevederile legale care ne dau această putere de a suplimenta disponibilitățile și a avea de unde plăti către toți. Principala sursă de venituri pentru fond este contribuția plătită de societățile de asigurare, dar legea prevede și posibilitatea unor împrumuturi„, mai explică directorul general FGA.

Citeste si Guvernul îngheață prețurile pentru polițele RCA, pe fondul dezastrului de la Euroins. Cât vor costa polițele