Guvernul îngheață prețurile pentru polițele RCA, pe fondul dezastrului de la Euroins. Cât vor costa polițele

Insolvența Euroins a provocat panică în societate, dar premierul Nicolae Ciucă promite că va interveni, pentru ca prețurile să nu se mai tripleze încă o dată, așa cum s-a întâmplat în cazul City Insurance.

22 mart. 2023, 10:07
Guvernul îngheață prețurile pentru polițele RCA, pe fondul dezastrului de la Euroins. Cât vor costa polițele

Românii sunt de departe cei mai săraci cetățeni din UE, iar pe fondul cutremurului Euroins, se anunță noi scumpiri la RCA-uri, după ce în ultimii doi ani prețurile au fost majorate cu 300%. Totuși, pentru a preîntâmpina o nouă panică, Guvernul Nicoale Ciucă a anunțat stabilirea unui prag maxim pentru tarifele RCA.

Oficiali ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), confirmați ulterior de ministrul finanțelor publice și președintele Consiliului Concurenței, au arătat că, pentru a proteja consumatorii de o eventuală creștere a prețurilor în urma ridicării autorizației Euroins România, se va lua măsura revenirii la un nivel maxim al prețului RCA echivalent cu cel din luna martie 2022.

 

Cum ar putea arăta prețurile polițelor RCA

 

Potrivit proiectului, cei în cazul cărora tarifele din 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele din 1 martie 2023 pot opta pentru prețul din martie 2023.

Economica.net a realizat o simulare a prețurilor maxime pentru polițele RCA:

Tarifele sunt calculate pentru clasa de bonus/malus B0, adică fără reduceri sau penalități. Pentru a vedea la preț vă încadrați, va trebui să aplicați procentul corespunzător. De exemplu, dacă aveți B8, ca majoritatea șoferilor, prețul este la jumătate față de cel din tabel.

Prețurile ar putea rămâne înghețate doar temporar. În urmă cu o săptămână, Nicolae Ciucă a vorbit despre intervenția Guvernului.

„ASF este cea care are în responsabilitatea toate acțiunile de control a ceea ce se întâmplă pe piața asigurărilor. ASF este subordonată Parlamentului și, din discuțiile pe care le-am avut, rezultă că conducerea ASF urmează să prezinte un raport de informare în Parlament.

Discuțiile pe care eu le-am avut cu președintele ASF au fost îndreptate tocmai în a afla dacă e nevoie de intervenție guvernamentală și care sunt efectele pe care intrarea în insolvență a Euroins le poate produce asupra cetățenilor.

Discutăm de o companie care are o cotă de piață consistentă și este nevoie să vedem care sunt măsurile pe care le ia ASF și care sunt măsurile cu care Guvernul ar putea să vină să compenseze din efecte. Discuțiile pe care le-am avut s-au încheiat în sensul în care dumnealor, când vor avea o evaluare finală, ne vor prezenta concluziile și în funcție de aceasta, dacă va fi nevoie, Guvernul să intervină să plafoneze prețul. Nu putem să intervenim pe o perioadă nelimitată, e nevoie de un termen, de câteva luni”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.