Cum poți ieși mai repede la pensie. Veste îmbucurătoare pentru milioane de români

Românii care doresc să iasă mai devreme la pensie pot cumpăra vechime, dar costurile pentru această procedură sunt tot mai mari.

03 mai 2023, 07:55
Cum poți ieși mai repede la pensie. Veste îmbucurătoare pentru milioane de români
Cum pot ieși românii mai repede la pensie

Românii care vor să iasă mai repede la pensie pot cumpăra vechime. Această procedură a devenit mai populară în ultimii ani, însă costurile cresc continuu. Ce implică acest proces și cât trebuie să plătești pentru a cumpăra vechime.

În ultimii ani, peste 22.000 de contracte pentru cumpărarea de vechime în muncă au fost încheiate în România, potrivit monden.ro.

Citește și: Planul de austeritate, adoptat prin OUG. Se interzice cumulul pensie-salariu, achiziţia de maşini şi de mobilă, se stopează angajările

Cei care nu îndeplinesc stagiul minim de cotizare de 15 ani pot cumpăra vechimea necesară de la stat. Reglementările OUG 163/2020 stipulează că persoanele care nu sunt pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anterior lunii încheierii contractului de asigurare.

Potrivit legii, până la 1 septembrie 2023, persoanele care nu au calitatea de pensionar pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Plata se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la 31 august 2023.

Citește și: Pensii 2023. Scade vârsta de pensionare, o nouă categorie de români ar putea ieşi mai devreme la pensie

Odată cu creșterea salariului minim brut pe țară, care a ajuns la 3.000 de lei pe lună, românii care vor să cumpere șase ani de vechime trebuie să plătească mai mult. Contribuția se calculează în funcție de salariul minim pe economie și este de 25%.

Așadar, contribuția lunară în 2023 este de 750 de lei, în creștere față de 638 de lei anul trecut. Costul unui an de vechime ajunge la 9.000 de lei, iar pentru șase ani de vechime suma este de 54.000 de lei.

Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a transmis că vârsta de pensionare în România nu va crește, prioritatea Guvernului este creșterea speranței de viață a cetățenilor români și a nivelului de trai.