Cum poţi încasa 25.000 de lei de la stat. Vineri este ultima zi de depunere a dosarelor

Înscrierile au început în aprilie și se vor încheia mâine, după ce termenul-limită inițial a fost prelungit de AFM cu două luni. Prin programul AFM, autoritățile din țara noastră vor să-i ajute pe cei care dețin gospodării izolate și neracordate la rețeaua electrică să-și monteze panouri fotovoltaice. Mai exact, vizați de această măsură sunt cei ce au o casă situată la o distanță de cel puțin doi kilometri față de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.

12 dec. 2019, 14:31
Cum poţi încasa 25.000 de lei de la stat. Vineri este ultima zi de depunere a dosarelor

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare în cadrul programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice s-a extins până pe 13 decembrie.

Vizați sunt cei care locuiesc la o distanță de cel puțin 2 kilometri față de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice. Așadar, persoanele care îndeplinesc această condiție pot solicita autorităților până la 25.000 de lei pentru cumpărarea și instalarea de panouri fotovoltaice.

De precizat este că banii se vor primi treptat, pe toată durata implementării proiectului, și sunt gestionați de către primăria de care aparține respectiva gospodărie.

S-a dat LEGEA! Toţi românii sunt obligaţi să facă asta de la 1 IANUARIE 2020 

Statul a alocat suma de 230 de milioane de lei pentru acest proiect, astfel peste 9.000 de gospodării vor beneficia de această finanțare. În plus, finanțarea este nerambursabilă și acoperă integral cheltuielile legate de instalarea panourilor fotovoltaice

Acest proiect a fost implementat cu scopul de a crește eficiența energetică a locuințelor și îmbunătățirea calității aerului, prin producerea de energie electrică din surse regenerabile și prin reducerea cantității de combustibili convenționali (cărbune, motorină, gaz natural) utilizați.

Statul subvenţionează cu 20.000 de lei persoanele fizice care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice acasă. Reprezintă până la 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului.

Ghidul de finanţare a fost deja publicat în Monitorul Oficial şi prevede că orice persoană fizică poate primi până la 20.000 de lei pentru a-şi instala panouri fotovoltaice pentru locuinţa proprie.

Pentru obţinerea celor 20.000 lei de la stat beneficiarul trebuie să meargă la un instalator validat de Administraţia Fondului de Mediu, pentru înscriere, cu următoarele documente: cerere de finanţare tehnoredactată, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate, şi dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite.

Apoi,în termen de 90 de zile trebuie să obţină un acord de la furnizorul-distribuitorul de energie electrică, după aceea urmeză montajul.

Surplusul de energie va fi livrat în reţeaua naţională, de unde se poate primi şi bani. Banii vor fi plătiți de către furnizorul de energie electrică.

Lista instalatorilor aprobaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu va fi publicată pe site-ul AFM , iar cei care vor să primească bani pentru panouri vor putea să depună cererile la firmele de specialitate.

Înscrierea solicitantului la instalatorul validat, prin prezentarea documentelor solicitate prin Ghidul de finanțare acestuia; dacă documentele sunt conforme cu cerințele din ghid, iar solicitantul îndeplinește criteriile, instalatorul REZERVĂ suma solicitată, care se scade din valoarea alocată regiunii geografice din care face parte solicitantul.