Cum poţi pirata creierul uman pentru a obţine informaţii secrete, cum ar fi PIN-ul cardului bancar

Pare film de ficţiune, dar este realitate. Cercetătorii americani au reuşit să pirateze creierul uman cu un banal dispozitiv accesibil pe piaţă. 

RomaniaTV.net
27 aug. 2012, 08:23
Cum poţi pirata creierul uman pentru a obţine informaţii secrete, cum ar fi PIN-ul cardului bancar

Cercetătorii de la Universităţile  California  şi Oxford au demonstrat cum se pot fura informaţii secrete din creierul unei persoane, cum ar fi PIN-ul de la card sau informaţii bancare.

Specialiştii au folosit o interfaţă de computer „Emotiv”, ce se poate achiziţiona liber, din orice magazin de profil, pentru numai 299 de dolari. Această interfaţă îi permite utilizatorului să reacţioneze cu computerul personal prin intermediul gândurilor, dezvăluie site-ul seattle.cbslocal.com.

În experiment, cercetătorii şi-au aşezat subiecţii în faţa ecranului unui computer pe care le-au proiectat imagi de bănci, oameni şi numere de coduri PIN. Apoi au urmărit „vizualizarea” a ceea ce a „citit” gândul, specifică semnalului P300, un impuls specific persoanei care recunoaşte, când vede, înţelesul unor imagini cu care interacţionează frecvent.

Detector de minciuni

O altă latură interesantă a experimentului a fost detectarea minciunii „fabricate” de creierul uman. În raportul lor de cercetare, specialiştii au exprimat această latură a experimentului lor ca fiind o acţiune în care „P300 poate fi folosit ca un semnal discriminatoriu în detectarea modul în care informaţia relevantă este stocată sau nu în memoria subiectului”.

Potrivit acestor descoperiri, „P300 este promiţător pentru protocoalele de interogatoriu ce permit detectarea detaliilor cu potenţial criminal deţinute de mintea unui suspect„, au mai argumentat cercetătorii, care au adăugat că acest mod de detecţie este, totuşi, „vulnerabil metodelor specifice de contraevaluare”, dar nu atât de vulnerabil cum este un detector de minciuni tradiţional.