Cum poţi renunţa la ţigări fără să te îngraşi

Creşterea în greutate reprezintă una dintre cele mai folosite scuze pentru a nu renunţa la fumat. Cu toate că beneficiile renunţării la fumat depăşesc cu mult riscul de a lua în greutate, multe persoane preferă să nu-şi pună în pericol silueta şi să fumeze în continuare.

RomaniaTV.net
28 apr. 2012, 09:22
Cum poţi renunţa la ţigări fără să te îngraşi

Exerciţiile fizice îi ajută pe fumători în încercarea de a renunţa la fumat, potrivit unui studiu de amploare, prezentat recent la Congresul internaţional de cardiologie de la Dubai.

Înlocuitorii nicotinici, terapiile comportamentale şi medicamentele psihotrope se numără printre soluţiile propuse persoanelor care vor să renunţe la fumat. Mai puţin citate în presa de specialitate, exerciţiile fizice facilitează însă şi ele renunţarea la fumat, informează lefigaro.fr. Oamenii de ştiinţă bănuiau deja acest lucru de multă vreme, dar un studiu, realizat pe un eşantion de peste 430.000 de persoane din Taiwan, prezentat la Dubai, a confirmat informaţia, după o anchetă care s-a întins pe durata a peste 12 ani.

Într-adevăr, rezultatele acestui studiu indică faptul că fumătorii care fac exerciţii fizice cu regularitate (cel puţin 15 minute pe zi) au de două ori mai multe şanse de a renunţa la fumat şi beneficiază de o scădere cu 43% a riscului de a se reapuca de fumat, în comparaţie cu persoanele care nu practică niciun sport.

Renunţarea la fumat este dureroasă, întrucât creează un fel de vid în organismul persoanei care renunţă la ţigarete„, a declarat Chi Pang Wen, profesor la Institutul naţional de cercetări în domeniul sănătăţii din Taiwan. „Însă exerciţiile fizice au capacitatea de a distrage şi de a compensa nevoia de nicotină„, a adăugat aceeaşi sursă.

Pentru profesorul Yves Martinet, pneumolog la CHU din Nantes şi preşedinte al organizaţiei Alliance contre le tabac, legătura dintre sport şi fumat constă mai ales în faptul că „sportul solicită respiraţia”. Astfel, „din motive care ţin de confort şi de performanţă, sportivii fumători vor fi mai atenţi faţă de consumul de tutun şi în general faţă de igiena vieţii lor. În plus, când oamenii se lasă de fumat, ei se tem întotdeauna că se vor îngrăşa. Astfel, ei vor încerca să practice un sport pentru a încerca să controleze această eventuală creştere în greutate”.

Chiar dacă fumătorii nu reuşesc să renunţe la ţigarete, activităţile fizice rămân totuşi un aliat preţios. Cu doar 30 de minute de exerciţii fizice în fiecare zi, fumătorii activi îşi reduc cu 23% riscul de apariţie a unei maladii cardiovasculare şi trăiesc în medie cu 3,7 ani mai mult decât fumătorii care nu fac sport deloc. Aceste cifre sunt şi mai mari pentru persoanele care reuşesc să renunţe la fumat şi care fac exerciţii fizice în mod regulat: ele trăiesc cu 5,6 ani mai mult, iar riscul lor de mortalitate scade cu 43%.

Fumătorii prezintă un risc de cel puţin două ori mai ridicat de a deveni victimele unei crize cardiace în comparaţie cu nefumătorii, dar, prin renunţarea la fumat, ei pot să reducă acest risc la jumătate în primii cinci ani după ce renunţă la ţigarete şi să ajungă la acelaşi nivel – al riscului – cu persoanele nefumătoare, în primii 15 ani după ce renunţă la acest viciu.

Totuşi, „sportul nu reprezintă un permis pentru a fuma„, reaminteşte profesorul Martinet. Riscul de cancer pulmonar, una dintre principalele maladii asociate fumatului, „nu se modifică, indiferent dacă eşti sportiv sau nu”.

Fumatul se face vinovat de aproximativ 25%-30% din totalul deceselor cauzate de cancer.