Cum poți să afli dacă mai ai acțiuni de la Cuponiadă și cum poți intra în posesia dividendelor. Milioane de români sunt mai bogați decât știu

Milioane de români au încă acțiuni primite în timpul Marii Privatizări, însă nu și-au cerut niciodată dividendele. Vezi în rândurile de mai jos ce trebuie să faci ca să afli dacă mai ai acțiuni de la Cuponiadă și cum poți intra în posesia dividendelor.
Alina Costache
08 mai 2025, 08:55
Cum poți să afli dacă mai ai acțiuni de la Cuponiadă și cum poți intra în posesia dividendelor. Milioane de români sunt mai bogați decât știu

Cum poți să afli dacă mai ai acțiuni de la Cuponiadă. Potrivit statisticilor Depozitarului Central, aproximativ opt milioane de români mai au încă acţiuni primite în timpul Marii Privatizări. Dintre aceștia, jumătate nu și-au ridicat dividendele și nici nu au solicitat informații despre acțiunile deținute.

Cum afli dacă mai ai acţiuni de la Cuponiadă. Milioane de români trebuie să știe asta

Procesul de privatizare Cuponiada a avut loc în anii ’90, iar fiecare român a primit la vremea respectivă certificate de proprietate cu o valoare nominală de 25.000 de lei. Deși mulți au vândut aceste acțiuni, aproximativ 8 milioane de români nu și-au revendicat drepturile nici până în prezent. Suma totală care le revine acestora se ridică la 350 de milioane de euro.

Pentru a afla informații despre acțiuni, românii pot obține de la Depozitarul Central un „sumar al poziţiilor de cont”, ceea ce reprezintă un desfăşurător cu toate acţiunile care se regăsesc pe acelaşi cod numeric personal (CNP).

Citește și Ministerul Finanțelor anunță că mai sunt bani numai pentru pensii și salarii. Celelalte cheltuieli urmează să fie acceptate ulterior

Ca să puteți obține acest sumar de cont trebuie să depui la Depozitarul Central (fizic, prin poştă sau prin intermediul e-mail-ului) o cerere pentru eliberarea sumarului poziţiilor de cont şi o copie a actului de identitate (documentul trebuie să fie prezentat în original, dacă documentele se predau fizic la sediul Depozitarului).

Pentru obținerea sumarului de cont trebuie să plătești 26 de lei. Această sumă poate fi plătită şi prin transfer bancar.

Românii care nu mai știu sigur dacă mai au sau nu acțiuni de la Cuponiadă, trebuie să solicite tot la Depozitarul Central un istoric de cont, în care va primi informaţii despre schimbările care s-au produs asupra acţiunilor primite în timpul procesului de privatizare în masă.

Pentru asta trebuie depusă o cerere de eliberare a extrasului de cont și o copie a actului de identitate. De asemenea, ai de plătit 22 de lei.

Atât sumarul de cont, cât şi extrasul de cont se pot obţine şi prin intermediul unei persoane împuternicite de către titularul de cont în baza următoarelor documente:

procură/ împuternicire pentru ridicarea istoricului de cont/ sumarului de cont, autentificată la un notar public;
sau

procură/ împuternicire emisă de Ambasada/ Consulatul Romaniei din alt stat (în cazul procurilor emise de un notar public sau altă autoritate competentă din alt stat, procura trebuie tradusă în limba română de un traducător autorizat a cărui semnătură e legalizată de un notar public din România);
sau

procură/ împuternicire din partea titularului de cont semnată în faţa Directorului de Penitenciar, în cazul în care titularul de cont este o persoana fizică aflată în detenţie;

copia actului de identitate al titularului de cont;

actul de identitate al persoanei împuternicite.

După ce a fost aflat istoricul şi/ sau sumarul de cont, cel care deţine acţiuni poate alege să le vândă pentru a obţine valoarea în bani a acestora, să le păstreze pentru a obţine dividende sau să le cesioneze, mai exact să le doneze, unei rude sau afin.

Citește și George Simion dă asigurări că, „până în 2030, vom reuși să avem autostrăzile principale gata. Putem, dar nu cu aceiași oameni care ne-au condus până acum”

Cum poți vinde acțiunile primite la Cuponiadă

Românii care vor să vândă acțiunile primite la Marea Privatizare poate apela la societăţi de servicii de investiţii financiare sau bănci, unde i se va deschide un cont de tranzacţionare, ce va avea ataşat un cont bancar. După ce vânzarea acţiunilor s-a efectuat, conform specificaţiilor titularului de cont legate de preţul de vânzare sau numărul de acţiuni, banii vor fi viraţi în contul bancar ataşat.

Din 1994 şi până în prezent, multe dintre companiile incluse în procesul de privatizare în masă fie s-au delistat (acţiunile lor nu se mai tranzacţionează la BVB), fie au fost desfiinţate/ închise, fie s-au vândut/ au fost preluate. Pentru a afla exact ce s-a întâmplat cu societatea respectivă, vă recomandăm să vă informaţi din sursele avute la dispoziţie pe internet, scrie bizbrasov.ro. 

Cum îți încasezi dividendele

Vor trebui depuse următoarele documente: un formular de colectare cod IBAN completat şi semnat, copia actului de identitate în care să fie lizibil CNP-ul – document certificat prin semnătura titularului şi menţiunea „conform cu originalul” – şi un extras de cont sau document eliberat de bancă (semnat şi ştampilat) prin care se confirmă existenţa contului pe numele deţinătorului de acţiuni, cu precizarea codului IBAN, în original.

Tariful perceput persoanelor fizice de către Depozitarul Central pentru înregistrarea codului IBAN, în vederea efectuării plăţilor viitoare este de 7,5 lei/ solicitare. În urma înregistrării acestui cod IBAN la Depozitar, titularul de cont poate solicita şi încasarea dividendelor acumulate anterior, dacă există şi dacă dreptul lor de revendicare nu s-a prescris.

Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți donezi acțiunile

Românii care vor să-și doneze acțiunile primite în perioada Marii Privatizări trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

să încheie  un act cu titlu oneros sau gratuit autentificat de un notar public (de exemplu, contract de cesiune acţiuni sau contract de donaţie);

părţile sunt rude sau afini până la gradul patru inclusiv;

niciuna dintre părţile implicate în tranzacţie nu este sau nu devine acţionar semnificativ, ca rezultat al unei astfel de tranzacţii;

volumul cumulat într-o perioadă de 12 luni al acestor tranzactii nu depăşeşte 1% din numărul total al acţiunilor al societăţii respective.

Documentele necesare pentru un astfel de transfer de proprietate asupra acţiunilor sunt:

cererea uneia din părţile implicate în tranzacţie sau a mandatarului acestora pentru efectuarea transferului;
actele de identitate ale părţilor implicate în tranzacţie şi/sau ale mandatarilor acestora;
actul translativ de proprietate autentificat de un notar public şi, după caz, actele doveditoare ale gradului de rudenie;
declaraţia părţilor implicate din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor referitoare la faptul că niciuna dintre părţile implicate în tranzacție nu este sau, ca rezultat al unei astfel de tranzacţii, nu devine acţionar semnificativ, iar volumul cumulat al acestor tranzacţii nu depăşeşte într-o perioadă de 12 luni 1% din numărul totalul al acţiunilor societăţii;
dovada achitării tarifului aferent operațiunii de transfer direct.
Deoarece tariful pentru astfel de transferuri este diferenţiat în funcţie de valoarea actiunilor transferate, pentru a afla contravaloarea tarifului ce trebuie achitat, Depozitarul Central recomandă, în acest caz, apelarea departamentului de relaţii cu clienţii, la numărul de telefon 021.408.58.00.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Cuvintele pe care poți să le rostești ca să adormi mai ușor atunci când ești stresat. Îți pot elibera mintea și te ajută să te relaxezi
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
Cât costă notarul când cumperi un apartament. Taxa pentru 100.000 de euro, în 2025
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Mulți români NU își vor primi pensiile în luna mai! Motivul incredibil
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Popriri aplicate automat pensiilor! Anunț devastator de la CNPP
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
După câți ani de căsătorie se poate obține pensia de urmaș: Câți bani se dau și ce condiții sunt necesare
Cancan.ro
E oficial, se întoarce iarna în România. Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
MediaFlux
Ministrul Muncii a dat vestea cea mare pentru 1,3 milioane de români: Au ieșit din risc de deprivare socială și risc de sărăcie extremă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală