Cum poţi scăpa de bacteriile periculoase din frigider

Deşi frigiderul pare locul ideal pentru păstrarea în siguranţă a alimentelor, acesta poate fi de fapt locul în care bacteriile periculoase se pot ascunde, provocând boli grave.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 14:01
Cum poţi scăpa de bacteriile periculoase din frigider

Conform unui studiu realizat de Agenţia de Standarde Alimentare, un milion de britanici suferă de boli cauzate de infecţiile alimentare, 20 de mii dintre aceştia sunt internaţi în spital, iar 500 de persoane mor din pricina consumării mâncărurilor infestate, informează Daily Mail.

În frigider se pot afla de 750 de ori mai multe bacterii decât nivelul considerat sigur, printre care salmonela, E.coli şi listeria.

Institutul de Infecţii şi Sănătate Globală din cadrul Universităţii din Liverpool a elaborat o serie de sfaturi pentru consumatori, care să îi ferească pe aceştia de bolile provocate de numeroasele bacterii din frigider.

  • Carnea nu trebuie pusă pe rafturile de sus ale frigiderelor, susţine profesorul Tom Humphrey de la Universitatea din Liverpool, deoarece otrăvirea alimentelor provine de la amestecul de bacterii din anumite produse:

„Una dintre cauzele majore ale otrăvirii este amestecul de alimente contaminate. Un exemplu ar fi puiul crud, contaminat cu o bacterie posibil fatală, campilobacteria, care este aşezat într-un raft superior, lângă o salată. În timp ce puiul este gătit, iar bacteria este eliminată prin acest lucru, salata este consumată crudă”, a declarat profesorul Humphrey.

  • Diferitele tipuri de brânză ar trebui să stea separat de alte alimente în frigider, precum pateul sau macroul afumat.

Profesorul Humphrey îi încurajează pe oameni să păstreze brânza în cutii pentru ca listeria din aceasta să nu intre în contact cu alte produse din frigider:

„Contaminarea se întâmplă instantaneu şi, cu cât mai multe alimente sunt infestate, cu atât şansele de a vă îmbolnăvi sunt mai mari”, precizează specialistul.

  • Frigiderele pline sunt periculoase, susţine profesorul Humphrey, care consideră că acestea trebuie să fie curăţate săptămânal.

„Frigiderele trebuie curăţate o dată pe săptămână cu apă foarte caldă şi dezinfectant, dacă doriţi, în timp ce compartimentul cu carne crudă trebuie să fie curăţat o dată la câteva zile şi neapărat când începe să emane un miros”, a subliniat el.

  • Legumele trebuie spălate înainte de a fi puse într-un compartiment separat în frigider, mai precizează specialistul.
  • Orezul, cerealele şi condimentele conţin o bacterie responsabilă pentru două din cinci cazuri de intoxicaţie alimentară, care provoacă greaţă, stări de comă şi diaree. Orezul gătit trebuie aruncat dacă a stat mai mult de trei zile în frigider.

  • Deşi poate avea aspect şi miros plăcut, mâncarea procesată poate fi periculoasă pentru organism dacă este consumată la mai mult de trei zile de la desigilare.

  • Alimentele crude pot face mucegai, iar acesta nu se distruge prin gătire. Aruncaţi orice fructe, legume sau produse lactate dacă prezintă urme de mucegai.


loading...