Cum promite ministrul Sănătăţii să rezolve criza de medicamente pentru cancer

Ministrul Sănătăţii a spus astăzi că medicamentele care fac parte din protocoalele terapeutice, care au un preț foarte mic și nu sunt aduse pe piaţa locală, pentru că nu generează profit pentru furnizori, vor fi cumpărate prin compania de stat Unifarm, pentru a evita disfuncţionalităţile în tratamentul bolnavilor oncologici.

29 feb. 2012, 15:09
Cum promite ministrul Sănătăţii să rezolve criza de medicamente pentru cancer

“Am identificat şi vom identifica în continuare disfuncţionalităţile care pot să apară în derularea Programului Naţional de Oncologie. Nu este o criză a medicamentelor citostatice, aşa cum se vehiculează. Sunt trei categorii de medicamente care pot genera disfuncţionalităţi şi pentru care am stabilit un plan de măsuri”, a declarat astăzi Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

Medicamentele care dau prețul de referință, dar care nu se găsesc pe piață în cantitate suficientă pentru a acoperi cererea,  vor fi, în sfârşit, eliminate din listele de compensate şi gratuite, astfel încât alte medicamente care există pe piaţă să dea preţul de referinţă, iar pacienţii să beneficieze gratuit de medicamentaţia necesară.

Ministrul Sănătăţii mai spune că, pentru medicamentele unice, cele cu un singur producător, care se încadrează în categoria medicamentelor esențiale, pentru care nu există alternativă terapeutică, se vor încheia contracte cost-volum cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin care se va asigura continuitatea tratamentului.

Ministerul Sănătăţii va achiziţiona, în perioada următoare, din fondurile alocate de  Guvern,  medicamente pe care le va utiliza doar în caz de disfuncţionalitate a programului de oncologie.

Ministerul Sănătăţii a mai spus că derularea Programului Naţional de Oncologie nu depinde numai de resursele financiare alocate, ci şi de managementul unităţilor sanitare, lanţul de producţie-distribuţie –comercializare şi prescripţia medicală.

Bolnavii beneficiază de tratament gratuit în cadrul Programului Naţional de Oncologie.

Anual, aproximativ 80.000-90.000 de bolnavi sunt în tratament cu medicamente citostatice. Suma alocată în 2012 pentru derularea Programului Naţional de Oncologie sare de 836 de milioane de lei.